FC Heen en Weer

Foto: Kin Cheong Lau

Het beter doen dan vorig seizoen. Dat is volgens de kersverse NAC-trainer Mitchell van der Gaag de doelstelling. Een stabiele middenmoter worden zou mooi zijn, zei hij bij zijn presentatie. Technisch directeur Hans Smulders knikte tevreden. Hij vindt immers dat NAC niet ‘te grote’ stappen moet maken.

Daar is wat voor te zeggen, zeker nu het financieel weer wat beter gaat. De tijd die Smulders nodig denkt te hebben, lijkt NAC echter niet gegund. Want de Eredivisie moet op de schop. Een speciale stuurgroep kwam twee weken geleden met het lumineuze idee de Eredivisie kleiner te maken. Op zondag kwam het gerucht naar buiten dat dit plan ‘vrijwel’ rond is. Van achttien naar zestien clubs. In 2020. Dan al. Allemaal om het Nederlandse voetbal voor de ultieme ondergang te behoeden. Nobel, maar dat is nog niet alles. Er moeten ook vier degradatieplaatsen komen. Dat betekent dat NAC met de knappe veertiende plek van dit seizoen toch nacompetitie had moeten spelen.

Een bittere pil voor veel kleinere clubs die ernaar snakken ooit uit de Eerste Divisie te ontsnappen. Ik kan me nog herinneren hoe groot de bevrijding was toen NAC na twee jaar spelen op maandagavond eindelijk promoveerde. Nu dreigt diezelfde club – die me aan het hart gaat – door de nieuwe opzet van een echte Eredivisieclub te transformeren in een FC Heen en Weer à la Sparta of FC Volendam. De minder rijke volksclubs moeten het ontgelden, omdat de grotere meer kans maken in Europa. Daar moet Hans Smulders toch óók van wakker liggen?

Begrijp me niet verkeerd. Het idee achter de plannen zal vast goed bedoeld zijn. Toch kan ik niet uit mijn hoofd krijgen dat de topclubs nu al in hun handjes knijpen, denkend aan de extra televisiegelden die ze gaan opstrijken. Egoïstisch, zeker als je kijkt wat voor aanwinst kleinere clubs kunnen zijn. Dit hele seizoen werd onze Parel van het Zuiden overladen met complimenten over de sfeer in het bomvolle stadion. Bij veel andere clubs in de Eredivisie zit daarentegen geen kip meer op de tribune, ook bij de traditionele top-3. Voetbal draait om de sfeer. Om de supporters. Niet om het geld. En als je de competitie kleiner maakt en de degradatieregels verscherpt, is geld het enige dat er nog toe doet.

De karrenvracht aan complimenten voor NAC-fans is niks waard als de KNVB het advies van deze stuurgroep overneemt. Dus, beste Hans Smulders, maak vaart en loods onze mooie club zo snel mogelijk naar de middenmoot. Want de Eerste Divisie, daar willen we nooit meer naar terug.

Dossier: NAC Breda
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen