Adolf Hitler had over de NSDAP precies hetzelfde kunnen zeggen

Foto: Wikipedia

John Lennon van de Beatles verklaarde in 1966: “We are more populair than Jesus now.” Hij vroeg zich af wat er eerder ging verdwijnen: het christendom of rock-‘n-roll.

Lennon was een slimme man met een apart soort humor die prima in staat bleek om de relativiteit van al die absurde Beatlemania in te zien. Zijn uitspraak zorgde met name in de conservatieve Verenigde Staten voor een enorme ophef waarbij oproepen werden gedaan tot het boycotten van de Beatles en het verbranden van hun platen.  Een iets minder slimme man, Sepp Blatter van de FIFA, deed afgelopen week een klunzige poging om de legendarische uitspraak van John Lennon te overtreffen: De FIFA heeft door de positieve emoties die het voetbal losmaakt meer invloed dan welk land op aarde of welke godsdienst dan ook. We bewegen de massa. We willen dit gebruiken om meer vrede, gerechtigheid en gezondheid in de wereld te creëren.”

Extreme narcist of psychopaat

Het trieste voor Blatter is dat deze uitspraak in tegenstelling tot die van Lennon weinig ophef zal veroorzaken. Waar Lennon zowel geniaal als populair was en hij mede daardoor zeer serieus werd genomen, geldt dat allesbehalve voor Blatter. Het lijkt mij vreselijk om te leven in een werkelijkheid die voor jou heel anders is dan die van iedereen om je heen. Bijvoorbeeld als je een extreme narcist of psychopaat bent. In het eigen geïsoleerde wereldje van Blatter staat de FIFA voor een organisatie die vrede, gerechtigheid en gezondheid brengt in de wereld. Adolf Hitler had over de NSDAP precies hetzelfde kunnen zeggen.

Corruptie, fraude en vriendjespolitiek

Misschien leven we wel in een multiversum waarin ergens in een van de ontelbare parralelle universa inderdaad een wereld te vinden is waarin de FIFA wordt beschouwd als de brenger van vrede, gerechtigheid en gezondheid. Maar als dat universum bestaat, zal het er wel een zijn waarin hun voorzitter niet Sepp Blatter heet. Vooralsnog kennen we echter nog maar één universum en daarin staat de FIFA helaas voor de heer Blatter voor iets compleet anders. Wie op deze aarde aan de FIFA denkt, denkt vooral aan zaken als machtsmisbruik, corruptie, fraude, vriendjespolitiek en zelfverrijking. En laten dat grappig genoeg nou net die factoren zijn die we kunnen beschouwen als een van de grootste vijanden van vrede, gerechtigheid en gezondheid.

God

Wie verlost Sepp Blatter in godsnaam een keer uit zijn droom en lijden? Misschien God Himself? Als goede vriend van Blatter ligt dat tenslotte voor de hand. Tenminste naar ik mag aannemen, heeft God – net als Nelson Mandela bij leven – de grote eer om door Sepp Blatter te worden gerekend tot zijn beste vrienden. “Ik haal mijn energie uit mijn geloof. Ik geloof in God en ik geloof in mezelf”, aldus Blatter. Ik vermoed dat laatste overigens iets meer dan het eerste. Als Lennon nu had geleefd, had hij beter kunnen roepen “We are more populair than Sepp Blatter”. Dan had niemand hem tegengesproken en was er geen Beatles-album verbrand. En Lennon had zich in dat geval ook niet hoeven af te vragen wat er eerder zou verdwijnen: het christendom of de FIFA. Met types als Sepp Blatter aan het roer graaft de FIFA zijn eigen graf. Leert de geschiedenis ons al niet dat het met de meeste dictators slecht afloopt? Adolf Hitler kan er (niet meer) over meepraten.

Tonko Lumn

 

Wilt u reageren op deze column? Laat hieronder uw reactie achter.

Interesse in andere columns van Tonko Lumn? Lees zijn weblog.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden