Belg in Breda: A Night @ De Beyerd

Foto: Flickr

Mijn eerste column wijden aan Belgisch biercafé – restaurant De Beyerd? Vernieuwend en origineel is het natuurlijk niet, maar een kroeg die 6 jaar geleden is uitgeroepen tot beste café van Nederland verdient het om nog eens in de spotlights gezet te worden, tóch?

Café De Beyerd zegt u? Ja, het hoort wat mij betreft voor een deel tot de culturele identiteit van elke Bredanaar. Ben je nog nooit in dit echte volkscafé geweest, wel dan kan deze huisbelg zich met recht en rede meer Nassau-inwoner noemen dan jullie.

Een sfeerimpressie van een doordeweekse zaterdagavond; de teleurgestelde 17-jarige NAC – supporter die een bakje troost zoekt bij een oude 70-jarige clubkenner. Het tafeltje verderop een verliefd stelletje waar de jongeman indruk probeert te maken met zijn kennis over de Belgische bierkaart ipv van zoetzemig te mijmeren over haar mooie blauwe ogen.

Buiten treffen we een prachtig 65-jarig koppel dat al 40 jaar lang op zaterdagavond hun borreltje komt drinken, verdronken in nostalgie, onder het genot van een sigaartje en een ‘klassiekje’. Aan de toog een minder goed bedeelde stamgast die, zijn laatste centjes bijeen scharrelend, nog een laatste biertje probeert te bestellen.

Een groepje 30-ers, die nog even komt ‘afpilsen’ na een gewonnen voetbalwedstrijd. Een Vlaamse jongeman die hoopt op een toevallige ontmoeting met een Nederlandse Schone…..

Jong of oud, los van rang of stand. In dit volkscafé dat zijn gelijke niet kent, is iedereen op zijn ‘eigen manier’ een beetje klant.

Zelf hou ik natuurlijk van mooie Nederlandse Schones, maar ook van een goed gesprek met 60-plussers vol levenswijsheid. De leukste discussies heb ik vaak met arme sloebers. Gelukkig zijn met weinig middelen, het geeft je soms een klankbord….

En soms, ja soms, geeft deze Vlaamse jongeman verliefde stelletjes weleens romantisch advies.

Mijn volgend bezoek aan De Beyerd wordt ongetwijfeld weer een voltreffer!

 

 

Belg in Breda
Columnist Gert Haesevoets

Sinds 9 december 2015 is Gert columnist voor Breda Nieuws. Wekelijks zal hij met een Belgische bril op ons een kijkje geven in zijn leven als Belg in Breda.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen