Belg in Breda: Een plaatsje genaamd Diepenbeek

Foto: Gert Haesevoets

Zelf ben ik afkomstig uit de Belgische gemeente Diepenbeek. En neen, beste Bredanaars, dat ligt nu toevallig eens niét in de buurt van Antwerpen zoals ik zo vaak  moet uitleggen. Voor de gemiddelde Bredanaar lijkt België wel 1 groot Antwerpië, denk ik wel eens. Daar waar ze gaan shoppen, stappen, op restaurant gaan, vrienden bezoeken. Ja zelfs voor dat ene weekendje weg, kiezen jullie voor dat ene pure, rauwe stukje onontdekt Belgie, genaamd Antwerpië .

Afijn, Diepenbeek dus. Het is een plaatsje tussen Hasselt en Genk in Belgisch Limburg, op zo een 20 kilometer ten westen van Maastricht. Nochthans zou het wel bekend in de oren moeten klinken want er staat zelfs een universiteit op het grondgebied van onze kleine gemeente, genaamd Universiteit Hasselt…..welkom in het politieke theater van België.

Groot was mijn verbazing dat er hier in Breda een Diepenbeekstraat ligt in de wijk Hoge Vucht. Een geschiedenislesje leerde me dat er in de jaren ’60 een accuut tekort aan straatnamen heerste. Een ambtenaar van de gemeente had toen het lumineuze idee om de kaart van België open te trekken en een hele Belgische wijk te creëren. Goed idee toch!

Dat was echter zonder een zekere mevrouw Van Mierlo gerekend die, en ik citeer: ‘ …..straatnamen produceren waarbij men de kaart van Belgie gebruikt om namen van steden en gehuchten over te schrijven, lijkt de stad Breda onwaardig’. Excusez-moi?

Wel mevrouw Van Mierlo, ik kan u zeggen: de Diepenbeekstraat staat er nog steeds. Het is veruit de mooiste straat van Breda met heel gelukkige mensen waar er op zondag nog steeds Jupiler uit de kraan stroomt, dat u destijds zo mooi als voorwaarde stelde.

Diepenbeek, onthou het plaatsje voor eens en altijd. Of breng eens een bezoekje aan dit mooie dorp met hun fijne terrasjes en restaurantjes. Of als tussenstop voor je terugreis van de Ardennen of Frankrijk. Na meer dan twee uur op en neer gedonder  op Vlaamse rijbanen die meer doen denken aan Romeinse heirwegen dan een een moderne autoweg, zullen jullie een pauze wel goed kunnen gebruiken.

Sinds 9 december is Gert columnist voor Breda Nieuws. Wekelijks zal hij met een Belgische bril op ons een kijkje geven in zijn leven als Belg in Breda.

Belg in Breda
Columnist Gert Haesevoets
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen