Belg in Breda: In een kringetje

Foto: Pixabay

Verjaardagsfeestjes in Nederland. Ik kan er geen column, maar bijna een roman aan wijden. We gaan hier vandaag dus even helemaal los. Als columnist een ergernis van je afschrijven, soms heeft het wel een louterend effect. Niet geschikt voor tere zieltjes zonder de nodige dosis zelfspot. Voor de rest hou ik heel veel van jullie.

“Hey Gert, bedankt voor je verjaardagskaart! Je bent er vanavond toch ook bij he. Al onze maatjes zijn er, het bier staat koel, hapjes zijn geregeld en de DJ is er ook klaar voor. Party on!”. Zo klinkt ongeveer de gemiddelde uitnodiging voor een Belgisch verjaardagsfeestje.

Mijn eerste verjaardag bij een maatje in Breda, was een regelrechte cultuurschok. Hier geven ze op zaterdag dus geen feestje maar op zondagmiddag bij de jarige thuis; een intiem samenzijn met mensen waarvan je  ongeveer 2% kent. Met een droge koek en een kop koffie.  Ook ome Henk en tante Jannie zijn er. En die rare neef Igor. Om nog maar te zwijgen over dat knappe nichtje Lisa  waarvan je het bestaan niet eens wist. We zitten dan in een kringetje elkaar aan te staren alsof er sprake is van een soort van collectieve hypnose.

Maar de ergste variant van een kringetje is het kringetje binnen het kringetje. Oftewel het kringetje dat niet bedoeld is om een kringetje te zijn. Dat is het moment waarop de jarige Rasti Rostelli opstaat en zegt: “ja maar mensen, het was wel niet de bedoeling dat jullie in een kringetje zouden gaan zitten hé”!

Kunnen we nog volgen? Ik leg uit: Net op het moment dat ik zou gaan ontdooien en ome Henk geruststellen dat het wel goed komt met die heupoperatie, ik gekke Igor zou influisteren dat ie toch maar eens moet gaan nadenken over die neuscorrectie, en ik eindelijk genoeg moed had verzameld om knappe Lisa haar telefoonnummer te vragen, laat het goedgemutste feestvarken ons ontwaken uit ons kringetje en moeten we op commando gaan rechtstaan. Sleurt hij er een hoop statafels bij om terug…..in een kringetje te gaan staan en ineens lóllig te gaan doen!?

Uit de keuken klinkt de schorre stem van Ome Henk. “Nog iemand een bakkie koffie? En een lekkere droge koek van tante Jannie?”

Volgende week heb ik op zaterdagavond weer een verjaardag in België. Leef er een beetje met knikkende knieën naar toe want de knalparty vindt plaats in ‘Cafe De Kring’.

Gert is sinds 9 december columnist voor Breda Nieuws. Wekelijks zal hij ons een inkijk geven in zijn leven als Belg in Breda.

 

Belg in Breda
Columnist Gert Haesevoets
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen