Belg in Breda: Beste burgemeester Depla

Foto: Lighthouse Fotografie Breda

Als Belg ben ik natuurlijk ook erg benieuwd wat júllie vinden van de Vlamingen in Breda. Wie is er beter geplaatst dan burgemeester Depla om deze vraag te beantwoorden? Ik heb dus maar mijn stoute schoenen aangetrokken en een kort interview met de CEO van Breda geregeld. Wat vindt hij eigenlijk van de Belgen in zijn stad?

Burgemeester Depla is eigenlijk een rasechte Belg, zo begreep ik. Zijn voorouders komen uit Brugge en zijn opa heeft altijd in België gewoond. “De naam Depla is dan ook helemaal Belgisch”, antwoordt hij trots. Ik heb de burgemeester meteen toegevoegd in de whatsapp-groep van ons Belgenclubje. 20 Maart staat de volgende borrel in café Zeezicht genoteerd, burgemeester. U bent van harte welkom!

Er wordt wel eens gezegd dat het met Belgen bestuurlijk moeilijk samenwerken is. “Niets is minder waar”, aldus Depla. “Als voormalig burgemeester van Heerlen had ik goede ervaringen met Hasselt en Luik. Een ontspannen bestuursstijl en vriendelijkheid zijn sleutelwoorden in de Belgische bestuurscultuur.” Wat een held, onze burgemeester. Een Nederlander die er wel in slaagt met de zogenaamde luie Walen uit het Luikse goed samen te werken. Ik zou zeggen burgemeester: organiseer eens een workshop hierover want ik ben die Benelux-managers op mijn werk grondig beu als ze weer eens komen aanzetten met: “Ja, leuk die Belgen, maar ze laten nooit het ‘achterste van hun tong zien.” Tja, geeuwend onderhandelen, daar doen de Belgen niet aan.

“Belgen zijn ook van groot belang voor de stad Breda”, vervolgt Depla. “Onder andere voor de ontwikkeling van onze historische binnenstad; als bezoekers en toeristen.”  Dat klopt. Op 1 mei is het elk jaar ‘Belgendag’ waarbij de helft van het shoppend personeel bestaat uit Belgen die 80% van hun vakantiegeld achterlaten in de kledingwinkels en coffeeshops van Breda. En ‘s middags kiezen ze echt niet voor een simpel broodje kroket maar voor een extravaganza driegangenmenu in een van de betere restaurants op de markt (waar je dan wel eerst een vol uur naar moet gaan zoeken).

Op mijn vraag of de stad iets gaat doen voor de 482 Bredabelgen tijdens het EK voetbal, antwoordde hij van niet. “De meeste Belgen gaan wellicht in België de Rode Duivels volgen”, zo vervolgt hij. Dat vind ik nu een beetje flauw burgemeester. Als Belg heb ik tien jaar lang mee de sfeer in de Oranjecafés verzorgd en nu het eindelijk onze beurt is, moet ik maar een kratje Jupiler thuis halen en bij een doelpunt in mijn dromen juichen rond de hals van die mooie Bredase dames? Ik nodig je ook hierbij uit op de ‘workshop Belgische supporter worden’ op 26 mei aan het NAC-stadion.

Burgemeester Depla blijkt niet alleen een goed bestuurder maar ook een man met smaak. Zijn favoriete stad is -hoe kan het ook anders- Brugge, waar hij dan meestal kiest voor Belgische mosselen met friet en een Koninckje erbij. In zijn vrije tijd droomt hij graag weg op de muziek van de Belgische band dEUS. Voor dit laatste is enkel maar een diepe buiging op zijn plaats.

We hebben dus meer met elkaar gemeen dan ik eerst had gedacht, burgemeester. Inmiddels zijn we al vriendjes op FB, maar als dEUS nog eens in the Mezz komt spelen, nodig ik je graag uit voor een muzikale fijne avond om de Belgische banden verder te versterken.

Sinds 9 december is Gert columnist voor Breda Nieuws. Wekelijks zal hij met een Belgische bril, ons een kijkje geven in zijn leven als Belg in Breda.

Belg in Breda
Columnist Gert Haesevoets
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen