Amerikaanse toporganist Stephen Tharp bij Orgelfestival

Foto: Stichting Orgelconcerten Breda

De Amerikaanse toporganist Stephen Tharp verzorgt op vrijdag 12 augustus tijdens het Internationale Orgelfestival Breda een concert op het vermaarde Flentrop-orgel. Op zijn programma staan onder andere werken van Georg Friedrich Händel, Edward Elgar en Max Reger.

Stephen Tharp studeerde in Chicago aan het Illinois College en aan de Northwestern University bij o.a. Wolfgang Rübsam. Ook studeerde hij bij de legendarische Jean Guillou in Parijs. Tharp was organist aan de St. Patricks Kathedraal en Grace Church in New York. Nu is hij artist-in-residence aan de prestigieuze St. James’ Church op Madison Avenue in New York.

Van Händel tot Dupré…

Stephen Tharp brengt een gevarieerd programma met bekende en minder bekende muziek. Aan het begin van het concert klinkt de complete Royal Fireworks van Georg Friedrich Händel in een bewerking voor orgel van Tharp zelf. Ten tijde van Händel bracht deze muziek nogal wat beroering teweeg, niet zozeer door de muziek zelf als wel de omstandigheden waaronder de uitvoering van dit werk in 1749 in London plaatsvond. Het programma gaat verder met een Poème Héroique van Marcel Dupré, geschreven naar aanleiding van de heringebruikname van de Kathedraal van Verdun die in 1916 tijdens de Eerste Wereldoorlog was vernietigd.

En van George Baker tot Max Reger

Op de setlist mag natuurlijk een Amerikaanse componist niet ontbreken. Van George Baker klinkt een Prelude uit 2015. Baker is niet alleen concertorganist, maar ook arts en bedrijfskundige. Thans doceert hij improvisatie aan de Rice Universiteit in Houston. Met een Adagio uit de 3e Symfonie van Louis Vierne wordt de brug geslagen naar het laatste werk van het programma. Van Max Reger, de rode draad tijdens het Orgelfestival, klinkt de grote Koraalfantasie over de bekende melodie “Wie schön leucht’uns der Morgenstern”. In een hechte structuur, gebaseerd op het strenge contrapunt van zijn grote voorbeeld Johann Sebastian Bach, leidt Reger ons via de diverse strofen van het gelijknamige gezang naar een grootse fuga waarin de melodie volledig wordt uitgewerkt.

Korting met BredaPas

Het volledige programma is te vinden op de website www.orgelfestivalbreda.nl. Het concert begint om 20.00 uur in de Grote Kerk in Breda. De toegangsprijs bedraagt € 10 p.p. Houders van de BredaPas betalen € 5 p.p. Jongeren tot 18 jaar hebben gratis toegang.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen