BredaPhoto ook bij MOTI: 2 nieuwe expo’s

MOTI opent in het kader van BredaPhoto International Photo Festival twee nieuwe tentoonstellingen. Allereerst stelt het museum VRIJSTAAT MOTI  van Jaap Scheeren en Coralie Vogelaar tentoon, waarin de journalistieke kracht van beeldcultuur wordt benadrukt. Daarbij toont MOTI fotografisch werk van de Duitse fotograaf Michael Wolf in de tentoonstelling Michael Wolf: Informal Solutions

De Nederlandse kunstenaars Jaap Scheeren en Coralie Vogelaar verbeelden hun blik op de term ‘vrijstaat’ en bouwen in de museumzalen unieke fotografische, filmische en ruimtelijke installaties.

Jaap Scheeren en Coralie Vogelaar

Jaap Scheeren (1979) is als fotograaf bovenal beeldend kunstenaar die elk medium benut voor zijn visuele taal van aanstekelijke inside jokes en lichtvoetige weemoed. Hiermee begeeft hij zich vaak op het wankele vlak van geloofwaardigheid en mixt hij zonder pardon fictie, documentaire en enscenering. VRIJSTAAT MOTI gaat over diezelfde vrijheid en buigzaamheid, van de fotograaf zelf en de fotografie als medium. In Jaap Scheerens installatie lijkt de bezoeker een landschap van herinneren te betreden, vol van de vertroebelde vervormingen van de realiteit. Zijn vrijstaat is een huis, een cocon, waarin nostalgie de boventoon voert en je tegelijk getuige bent van zijn kinderlijke speelsheid alsook volwassen melancholie, treffend en trefzeker in onverwachte, nieuwe transformaties.

Coralie Vogelaar (1981) is conceptueel kunstenaar met een achtergrond in de grafische vormgeving. In haar werk onderzoekt ze de werking van beeld en data binnen het publieke debat en laat zich hierbij inspireren door kwantitatieve onderzoeksmethodes als A/B testing, eye-tracking en beeldherkenningssoftware. In VRIJSTAAT MOTI onderzoekt Coralie de esthetiek van journalistieke fotografie als een startpunt voor een moderne choreografie. De meest geziene beelden uit het nieuws hebben tenslotte bijna allemaal een dramatische kwaliteit die niet onderdoet voor Hollywood. Waarom werken sommige beelden zo goed en anderen juist minder, om een gebeurtenis te verslaan via de globale media?

Michael Wolf: Informal Solutions

Tijdens BredaPhoto presenteert het museum werk van Michael Wolf (DE 1954). Zelf omschrijft Michael Wolf zijn boek Informal solutions (2016), waaruit hij de tentoonstelling voor BredaPhoto samenstelde, als een ‘encyclopedie van improvisaties in steegjes’. Onder de ‘informele oplossingen’ die hij de voorbije jaren aantrof in Hong Kong zijn zelfgemaakte zithoeken, planten op onverwachte plekken, een zwabber die onderdeel lijkt van het straatbeeld en een mini-pauze op een willekeurige plek. Kortom, de kleine handelingen waarmee mensen op inventieve manieren hun plek in de stad opeisen. Wolf toont foto’s en korte video’s, maar ook de objecten die hij door de jaren heen verzamelde. Samen vormen ze een alternatieveroadmap door deze miljoenenstad.

Beide tentoonstellingen zijn van 15 september tot en met 31 december 2016 te bezichtigen in MOTI.

BredaPhoto

Vanaf 15 september wordt de binnenstad van Breda omgetoverd tot een enorme expositieruimte voor de zevende editie van BredaPhoto International Photo Festival. Het thema van BredaPhoto 2016 is YOU.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen