Fotografeer kerken op Open Kerkendag

Foto: Kin Cheong Lau

Ter gelegenheid van Open Kerkendag openen tweehonderd kerken in Brabant zondag 26 november hun deuren en worden tal van andere activiteiten georganiseerd. Eén daarvan is de Wikipedia Open Kerken Fotochallenge.

Het doel van Open Kerkendag is zoveel mogelijk mensen – jong en oud – te betrekken bij de toekomst van de kerken in deze provincie en de discussie aan te gaan over de toekomst van de enkele honderden kerken die aan de eredienst onttrokken zullen worden. Door middel van de Wikipedia Open Kerken Fotochallenge worden de deelnemende kerken in ieder geval op beeld voor de toekomst behouden.

Bezoekers van Open Kerkendag worden gevraagd om de kerken die zij bezoeken te fotograferen en hun foto’s  onder een vrije licentie te uploaden naar Wikimedia Commons, de beeldbank achter Wikipedia. Door de foto’s onder deze licentie vrij te geven zijn ze vrij beschikbaar voor alle gebruikers van Wikipedia en andere Wikimediaprojecten. Iedereen mag de ingezonden foto’s hergebruiken zonder vooraf toestemming te hoeven vragen, zolang er volgens de licentievoorwaarden fotocredits worden gemeld.

Met deze fotowedstrijd wordt geprobeerd kwalitatief hoogwaardige foto’s van kerken in Brabant te verzamelen, zodat iedereen die gebruik maakt van bijvoorbeeld Wikipedia een goed overzicht krijgt van het prachtige religieuze erfgoed van Brabant. Foto’s mogen tot en met 18 december 2017 worden ingestuurd. De foto’s dienen door de deelnemers zelf gemaakt te zijn. Het is toegestaan om foto’s in te sturen die in de periode voor of na Open Kerkendag gemaakt zijn.

Uit alle foto’s kiest een jury de winnende foto, die wordt beloond met een exemplaar met opdracht van het door dr. Wies van Leeuwen geschreven boek over de verdwenen kerken van Brabant.

  • Meer informatie over de wedstrijd en deelnemen aan de fotochallenge.

Bekijk wat er dit weekend nog meer te doen is in Breda

Reacties

Cookieinstellingen