Kijkje achter de schermen bij Matthäus Passion Breda

Foto: Matthäus Passion Breda

De een zorgt voor de programmering. De ander voor de logistiek en de inrichting van de kerk. Allebei zijn ze zowel bestuurslid als vrijwilliger van de Stichting Matthäus Passion Breda 1946. Jos Schenkelaars zit al ruim 30 jaar in het bestuur, voor Adri op de Beek is dit het tweede jaar.

Het wordt weer een mooi jaar voor de Matthäus Passion in Breda. De wereldberoemde dirigent Philippe Herreweghe en de Nederlandse Bachvereniging verzorgen op vrijdag 12 april samen de uitvoering in De Grote Kerk. Jos en Adri zijn benieuwd. Wat komen ze bij hun voorbereidingen zoal tegen?

Geluid en zicht

“De Grote Kerk in Breda is lang, smal en hoog en daarmee akoestisch gezien heel geschikt voor een muziekuitvoering. Beter dan menig concertzaal”, zegt Jos. De opstelling van de stoelen en het podium zijn een heel ander verhaal. Adri heeft de leiding over de inrichting van de kerk, hij zorgt voor de meest maximale opstelling rondom de preekstoel, de prinsenbank en de pilaren. Hij doet dit met tien vrijwilligers. “Een hele klus. Het is passen en meten om het podium en alle stoelen op de juiste plaats te krijgen.” Ook zorgt Adri dat er beeldschermen in de kerk hangen zodat alle bezoekers de dirigent en het koor kunnen zien. Om alle bezoekers vocaal te bereiken moet een solist met zijn of haar stem wel 75 meter kunnen overbruggen.

Prinsenbank voor het koninklijk huis

“De prinsenbank is gereserveerd voor het koninklijk huis”, vertelt Jos. “Niemand anders mag op deze bank gaan zitten. Deze tien mooie plaatsen blijven waarschijnlijk ook dit jaar vrij. Het koninklijk huis is helaas nog nooit bij de Matthäus Passion in Breda aanwezig geweest. Ook dit jaar niet, is de verwachting. Maar de prinsenbank is vrij, dus ze kunnen altijd nog op het laatste moment binnenkomen”, lacht Schenkelaars.

Twee broodjes en een glas witte wijn

Alle artiesten, van Rolling Stones en Justin Bieber tot de Nederlandse Bachvereniging, maken naast afspraken over geld en tijd ook afspraken over andere zaken. Ze hebben een wensenlijst: “wat moet er in mijn kleedkamer aanwezig zijn”. Dit varieert van een vegetarisch diner, een bak met alleen blauwe M&M’s, een massagetafel, een playstation, of vijftig liter roze champagne. Phillipe Herreweghe is bescheidener. Hij is tevreden met twee broodjes en een glas wijn.

Adri zorgt verder voor fruit, water en sap zonder prik. “Drankjes met bubbels of zuivel zijn niet geschikt voor zangers vanwege het effect op de maag en de stembanden” weet hij.

Wereldberoemde namen

In de dertig jaar dat Jos de programmering doet, heeft hij al heel wat grote namen naar Breda kunnen halen. Ton Koopman, Jos van Veldhoven, Capella Amsterdam en het Orkest van de Achttiende eeuw zijn bijvoorbeeld al in Breda geweest. Het Nederlands Kamerkoor staat nog op zijn verlanglijstje.
Maar Breda is niet de enige stad waar een Matthäus Passion wordt gezongen in de weken voor Pasen, dus hij moet soms jaren volhouden en vol enthousiasme blijven mailen en nog eens bellen. Maar als de agenda vrij is, maakt hij een goede kans om een mooie naam vast te leggen. Vervolgens moet hij gaan onderhandelen over de voorwaarden. Jos:  “Ze hoeven alleen maar te komen, onze stichting organiseert verder alles”.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden