Exportwaarde Nederlandse popmuziek in 2023 opnieuw gestegen

Foto: Pexels (CC0-Public Domain)

Opnieuw heeft de Nederlandse populaire muziek in het buitenland meer opgeleverd dan het jaar ervoor. De exportwaarde bedroeg in 2023 naar schatting ruim 198 miljoen euro, een stijging van 15 procent ten opzichte van 2022. Dat blijkt maandag uit onderzoek dat bureau Perfect & More BV heeft uitgevoerd in opdracht van Buma Cultuur. In 2022 bedroeg de waarde van de muziekexport 171 miljoen euro.

Uit het onderzoek dat Buma Cultuur sinds 2004 jaarlijks laat uitvoeren, blijkt dat met 152 miljoen euro het grootste deel van de exportwaarde voortkomt uit optredens. De rechten brachten zo’n 38 miljoen euro op, opnamen waren goed voor bijna 8 miljoen. Voor het onderzoek zijn 1236 artiesten onderzocht, van wie er 837 actief waren in het buitenland. Er werden 10.746 optredens geregistreerd over de grens.

De Nederlandse artiest met de meeste optredens in het buitenland was Tiësto. De 54-jarige Bredase dj stond vorig jaar 121 keer op een buitenlands podium. Collega Martin Garrix staat met 99 shows op de tweede plaats en Afrojack neemt met 94 buitenlandse optredens de derde plek in. In de top 10 staan ook andere muziekgenres. Zo staat de Nijmeegse punkrockformatie Antillectual op de vijfde plaats met 88 optredens buiten Nederland. De pianospelende broers Lucas en Arthur Jussen weten met 86 optredens de zevende plek te vinden.

Het weer opengaan van de Chinese markt wordt in het onderzoek genoemd als voornaamste reden voor de stijging van de exportwaarde. Daarnaast worden Saudi-Arabië, Verenigde Arabische Emiraten, Singapore, Chili en Colombia genoemd als groeimarkten. Ook blijkt dat de dance-industrie een steeds grotere impact heeft op de cijfers. Waar het aandeel van deze sector in 2009 nog 33 procent was, is dat inmiddels bijna 66 procent.

De totale exportwaarde blijft over 2023 nog wel achter op het topjaar 2018, toen de totale waarde ruim 216 miljoen betrof. Het jaar daarna daalde het licht naar ruim 214 miljoen, om in coronajaar 2020 in te storten tot zo’n 75 miljoen.

“Het was nog best spannend, gezien de naar binnen gerichte tendens, die in steeds meer landen te constateren valt. Met dat in het achterhoofd zijn deze getallen ronduit fantastisch”, zegt Buma Cultuur-directeur Frank Helmink. Hij verwacht volgend jaar het recordjaar 2018 te overtreffen. “Door te blijven investeren in exportondersteuning kunnen we één van de grootste muziekexporterende landen van de EU worden”, zegt hij.

Ook onder andere de Bredase Hardwell en Vader Abraham zorgde in 2023 voor muziekexport.

Bron: ANP / Buma


Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen