Slotconcert Internationaal Orgelfestival in de Grote Kerk

Foto: Stichting Orgelconcerten Breda

Het vermaarde Flentrop-orgel in de Grote Kerk wordt tijdens het slotconcert bespeeld door Arjen Leistra. Op zijn programma twee werken van César Franck en werken van Johann Sebastian Bach en Maurice Duruflé. Op vrijdag 28 augustus om 20.00 uur bent u van harte welkom in de Grote Kerk.

Arjen Leistra (1973) studeerde aan de conservatoria van Rotterdam en Den Haag bij Arie Keijzer, Ben van Oosten en Johnn Th. Lemckert. Daarna studeerde hij nog een jaar bij Marie-Claire Alain in Parijs. In 2008 werd Leistra benoemd als organist van de Grote Kerk van Schiedam.

César Franck bracht de muziek van Johann Sebastian Bach weer opnieuw in de belangstelling bij het Parijse publiek van de 19e eeuw. Diens werken zouden steeds vaker op de Franse programma’s staan. Ook het programma van Leistra begint met twee werken van Bach. Om te beginnen de grote Fantasie en fuga in g kl.t, BWV 542. Vermoedelijk bestond dit werk uit twee losse delen die later door de uitgever zijn samengevoegd. Opmerkelijk is de voor die tijd zeer gewaagde melodielijn.
Vervolgens klinkt van Bach een bewerking van de bekende Sonatine voor twee blokfluiten uit Cantate 106 met de titel Gottes Zeit ist die beste Zeit, ook wel de Actus Tragicus genoemd.
Centraal staat de Suite van Maurice Duruflé, een uit drie delen bestaand werk opgedragen aan Paul Dukas. Duruflé was een meester in het kleuren met klank, zoals direct al duidelijk wordt in de Prélude. Ook de daaropvolgende Sicilienne kent vele kleuren. Waar de Prélude in een sombere klankkleur begint, wordt de luisteraar overrompeld door de afsluitende, turbulente Toccata.
De avond wordt besloten met twee werken van César Franck. Allereerst het rustige Cantabilé in warme, volle klanken en een lange melodielijn. Tot slot klinkt het Premier Choral, het eerste van de Trois Chorals uit 1890 die de zwanenzang van Franck zouden blijken te zijn. Ook hier valt de voor Franck zo kenmerkende lange melodielijn op die subtiel wordt ontwikkeld tot een groots slot.

https://www.youtube.com/watch?v=MaN7FOGj6pw

Het concert begint om 20.00 uur en duurt ca. 60 minuten. De entree bedraagt € 10 p.p.
Houders BredaPas betalen € 5. Jongeren tot 18 jaar hebben gratis toegang.

Het geïllustreerde programmaboekje met alle programma’s, toelichting en een monografie over César Franck kost € 2.

Meer informatie op de website van de stichting: www.orgelfestivalbreda.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden