Amsterdam wordt Gròòtgragtegat

Met ruim een week voor een echt (pré)carnavalsfeest midden in de hoofdstad is het nu tijd om de Amsterdamse carnavalsnaam te onthullen. Breda is bekend als Kielegat, maar Amsterdam had nog geen carnavalsnaam. Met meer dan 50 procent van de stemmen is er gekozen voor Gròòtgragtegat – bedacht door Bredanaar Raoul Joosen (links op de foto).

Duidelijk een Amsterdams-Brabantse naam met veel zachte… of nou eigenlijk veel harde G’s. Eindelijk een Amsterdamse carnavalsnaam dus en dat terwijl er al zolang carnaval wordt gevierd in de hoofdstad.

Amsterdamse carnavalsnaam

Hoewel Amsterdam een heuse carnavalsgeschiedenis kent met bekende Prinsen (Willy Alberti, Sjaak Swart, André Hazes en Piet Romer) is er nooit echt een Amsterdamse carnavalsnaam geweest. In november kon iedereen Amsterdamse namen inzenden, waarna een vakkundige Brabantse jury een shortlist van 7 namen had uitgekozen. En daaruit kwam uiteindelijk Gròòtgragtegat uit de bus als winnaar. Organisator Freek Haverman (rechts op de foto): “Er is op onze website en Facebook pagina meer dan 2000 keer gestemd. En gezien de reactie’s die het losmaakt – positief en negatief – betekent het dat we in ieder geval een gevoelige snaar raken.” Nu er een Amsterdamse carnavalsnaam is, is het alleen nog even wachten op de bekendmaking van Prins Carnaval van Amsterdam en dan kan het feest echt losbarsten. Carnaval in Amsterdam, na 20 jaar weer terug in hoofdstad: 22 januari 2016, Alaaf & Kicking in de Melkweg.

Alaaf & Kicking: Brabants carnaval in hartje Amsterdam

De afgelopen jaren wint carnaval aan populariteit onder de mensen boven de rivieren, waaronder veel Amsterdammers. Steeds weer reizen meer en meer Amsterdammers vanuit de hoofdstad in februari naar het zuiden om deel te nemen aan het grootste, jaarlijks terugkerende volksfeest van het land. Dit jaar wordt het iets makkelijker. Want om een echt Brabants carnavalsfeest bij te wonen hoeft men slechts naar de Melkweg af te reizen. Op 22 januari 2016 komen o.a. de Gebroeders Ko, Lamme Frans, Snollebollekes en Veul Gere met Ferry van de Zaande. Nu voor Amsterdammers nog relatief onbekenden, maar na Alaaf & Kicking ook in de hoofdstad behorend tot feestvreugde!

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen