Bredase auteur maakt derde boek over Syrische vluchtelingen

Foto: Esther van der Ham

In Syrië gaan miljoenen kinderen niet meer naar school en zijn naar schatting 2 miljoen kinderen getraumatiseerd door oorlogservaringen. De Bredase auteur en illustrator Esther van der Ham schreef samen met Elsbeth de Jager twee boeken over Syrische vluchtelingenkinderen. Begin deze maand reisde Van der Ham een week door de Balkan om research te doen voor het derde boek: “De reis”.

Esther van der Ham heeft zelf de reis door de Balkan gemaakt die de vluchtelingen volgen, om deze zo goed mogelijk in het derde deel van de boekserie ‘Jamil & Jamila’ weer te geven met de voor- en nadelen van deze reis. Zij bezocht daarbij diverse vluchtelingenkampen en grensposten om alles vast te leggen voor verwerking in het boek.

Van Lesbos naar de Servische grens

Op het strand van Lesbos zag Van der Ham hoe de vluchtelingenboten de kust van Lesbos naderden en werden opgepikt door de kustwacht waarna de vluchtelingen in veiligheid werden gebracht. Op Lesbos bracht zij een bezoek aan de (nieuw ingerichte) kampen bij Matamados en Karatepe waarna de reis op het vasteland naar Idomeni/Gevgelja en Kumanova werd vervolgd.

Gestorven van de honger

Vlak voor het Transitkamp aan de Macedonische grens werd zij geconfronteerd met de heftigheid van de reis toen zij een van de honger gestorven vluchteling bei Idomeni in de kant van de weg zag liggen, omringt door wanhopige medevluchtelingen. Door het voeren van gesprekken met vluchtelingen en grensbewakers legde zij de situatie ter plaatse vast in woord en beeld. Confronterende indrukken van vluchtelingen in de vrieskou die met een hele familie in een klein koepeltentje moesten slapen, slechts warm gehouden door één deken per persoon.

Waargebeurde verhalen

Deze boeken zijn gebaseerd op waargebeurde situaties. De boeken worden in het Arabisch gebruikt op de scholen in de vluchtelingenkampen in Noord Syrië en binnenkort ook in Libanon. Door het beschrijven van voor de kinderen herkenbare situaties, leren zij nadenken en praten over wat er gebeurd is en over hoe zij hun toekomst weer vorm kunnen geven. Nederlandse kinderen kunnen lezen over hun leeftijdgenootjes die onder slechtere omstandigheden moeten leven.

Boeksponsoring

De auteurs werken belangeloos mee aan de totstandkoming van de serie over ‘Jamil & Jamila’. De Arabische versie wordt (met behulp van giften voor de drukkosten) later dit jaar door de auteurs gratis uitgedeeld aan de kinderen in de vluchtelingenkampen in Libanon. Met de aankoop van de boeken in Europa worden de kinderen gesteund die slachtoffer zijn van de Syrische burgeroorlog: Jij een boek, zij een boek. Kopers van het boek sponsoren een Arabische versie van Jamil & Jamila voor de kinderen in de vluchtelingenkampen. De boeken verschijnen in de Nederlandse, Duitse, Franse, Spaanse, Engelse en Arabische taal. De sprekende illustraties in het boek zijn gemaakt door Esther van der Ham. Het boek is geschreven voor kinderen in de leeftijd van zes tot acht jaar, maar zeker ook interessant voor oudere kinderen.

Verkoopinformatie

Het boek ‘Jamil & Jamila 3: de reis’ is verkrijgbaar vanaf 1 juni 2016 bij alle (online) boekwinkels en via www.prachtboeken.nl. Het boek wordt uitgegeven door Droomvallei Uitgeverij Breda als hardcover en is volledig in kleur. Verkoopprijs is € 14,95.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen