Theatergezelschap Stormkamer duikt in ‘Afgehaakt Breda’

apr 19 , 6:11 Cultuur
stormkamer de staat van babylon lr1
De thema’s vertrouwen en afhaken zijn actueler dan ooit. Theatergezelschap Stormkamer duikt met de voorstelling ‘De Staat van Babylon’ in het vraagstuk van afgehaakt Nederland. Samen met Verbeter Breda, ambtenaren en raadsleden van de Gemeente Breda én inwoners, brengt Stormkamer op vrijdag 24 mei in Podium Bloos het gesprek op gang over de ingewikkelde, maar onvermijdelijke, relatie tussen overheid en burger.
Wie is afgehaakt van wie, en waarom?
In ‘De Staat van Babylon’ ontmoeten we een burger. Hij heeft een kippenhok gebouwd en verneemt dat hij daar een vergunning voor moet aanvragen. Hij raakt verstrikt in het complexe systeem van de besluitvorming en maakt daarmee een lange omweg langs verschillende werelden. Waar zal het proces hem brengen?
De theatervoorstelling werd eerder door Stormkamer gespeeld in 2023 en wordt hernomen in aanloop naar de Europese Verkiezingen op 6 juni. De vragen die centraal staan zijn: Hoe complex is onze samenleving en welk effect heeft dit op ons vertrouwen? Wanneer is de grens bereikt en haken we af?
Randprogramma Breda
‘De Staat van Babylon’ wordt omkaderd door een voor Breda op maat gemaakt randprogramma, dat Stormkamer ontwikkelde in samenwerking met Josse de Voogd, auteur van Atlas van Afgehaakt Nederland. Voor en na de beeldende en muzikale voorstelling wordt het publiek uitgenodigd om in gesprek te gaan met ambtenaren, raadsleden en burgers over de relatie tussen de gemeente en (afgehaakte) inwoners.
Hoe kunnen overheid en inwoners samen actuele problematiek aanpakken? Wat is daarin belangrijk? En als je het over afhaken hebt, wie haakt af van wie? Met onder andere bestuurders en kwartiermakers van Verbeter Breda, ambtenaren en raadsleden van de Gemeente Breda, inwoners én het publiek gaan we in op deze vragen.
Thematiek ‘De Staat van Babylon’
Artistiek leider en regisseur Stormkamer Hanna van Mourik Broekman: “In ‘De Staat van Babylon’ combineren we zoals in al onze voorstellingen realisme met abstracte vormen en poëzie. We grijpen terug op het Kafkaëske principe, waarbij we de wereld bezien door de lens van een individu voor wie alledaagse realiteiten transformeren in het rijk van het absurde. Deze benadering onthult situaties waarin een persoon vaak verstrikt raakt of zich ontheemd voelt, een thematiek die Kafka met zijn werk meesterlijk naar voren bracht.”

Speeldata ‘De Staat van Babylon’ 2024
2 mei 2024: Theater Kikker Utrecht
16 mei 2024: Posttheater Arnhem
21 mei 2024: PLT Heerlen
24 mei 2024: Podium Bloos Breda
28 mei 2024: Theater aan de Parade ’s Hertogenbosch
7 juni 2024: Zaantheater Zaandam

Meer informatie, trailer & tickets op Stormkamer.nl .


Over Stormkamer
De artistieke handtekening van Stormkamer is warm en schurend tegelijk. Onder artistieke leiding van Hanna Van Mourik Broekman onderzoekt het theatergezelschap urgente maatschappelijke thema’s en vertaalt deze naar interactieve, theatrale ontmoetingen. Meningen, menselijke verhoudingen en vooroordelen worden tijdens de voorstellingen in een ander daglicht geplaatst. Het uiteindelijke doel is een samenleving waarin iedereen gehoord wordt en een gelijke stem heeft.
Schrijf je in voor De Breda Nieuwsbrief van Breda Nieuws & De Breda App (zie linkedin )