Deze 4 feitjes wist jij nog niet over sushi

Foto: Unsplash

Sushi is de afgelopen jaren enorm gegroeid in populariteit. Het is een gerecht dat zowel jong als oud geniet en wordt over de hele wereld gegeten. Maar wist je dat er nog veel feitjes zijn over sushi die je waarschijnlijk nog niet wist? In dit artikel delen we vier interessante weetjes over sushi die je wellicht verrassen.

Sushi is niet altijd rauw

Het is een misvatting dat veel mensen rauwe vis associëren met sushi. Sushi is gekookte rijst met rijstazijn en andere ingrediënten. Het is een Japanse delicatesse die vaak wordt geserveerd met rauwe vis, maar er zijn ook talloze andere varianten, zoals vegetarische sushi met bijvoorbeeld komkommer of avocado. Deze voorbeelden moeten dan vaak gebruikt worden voor bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap, omdat rauwe sushi bacteriën kan bevatten wat schadelijk kan zijn voor de zwangerschap. 

Sushi heeft een lange geschiedenis

Sushi, oorspronkelijk afkomstig uit Japan, heeft een rijke geschiedenis en diversiteit. Het interessante feit over sushi is dat het woord “sushi” niet verwijst naar vis, maar naar de met azijn gearomatiseerde rijst die wordt gebruikt in dit populaire gerecht. Sushi kan verschillende vormen aannemen, waaronder nigiri, sashimi en maki-rollen. Bovendien heeft de wereldwijde populariteit van sushi geleid tot creatieve en innovatieve variaties, waarbij chefs wereldwijd experimenteren met ingrediënten en smaakcombinaties om unieke sushi-creaties te produceren.

Een ander cruciaal ingrediënt 

Een intrigerend sushi-feit is de rol van nori, het gedroogde zeewier dat vaak wordt gebruikt bij het maken van sushi-rollen. Nori zit boordevol voedingsstoffen, waaronder vitaminen, mineralen en antioxidanten. Naast de voedingswaarde heeft nori ook een cruciale functie bij het vasthouden van de vorm van sushi rollen. Het geeft niet alleen een lichte zoutsmaak, maar het gedroogde zeewier zorgt ook voor structurele ondersteuning, waardoor de rollen stevig blijven tijdens het snijden en serveren, en tegelijkertijd een extra smaak dimensie toevoegen aan deze geliefde Japanse lekkernij. Krijg je ook zo’n zin in sushi bestellen tijdens het lezen, aarzel niet!

De rol van wasabi

De rol van wasabi in sushi is fascinerend. Wasabi, een groene pasta die traditioneel wordt geserveerd bij sushi, wordt niet alleen toegevoegd voor smaak, maar ook omdat het antibacterieel is. Oorspronkelijk gebruikt om bederf van rauwe vis te voorkomen, biedt wasabi niet alleen een pittige kick, maar fungeert het ook als een natuurlijk conserveermiddel. Moderne sushi-chefs gebruiken vaak een mengsel van mierikswortel, mosterd en groene kleurstoffen als vervanging, maar echte wasabi blijft een gewaardeerd element voor degenen die de authentieke sushi-ervaring zoeken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen