Plan van Aanpak statushouders: een extra zetje om snel en volwaardig mee te doen

Snel en volwaardig meedoen in de Bredase samenleving. Dat is de kern van het Plan van aanpak statushouders ‘Een nieuw thuis in Breda’ waarmee het college van B&W deze week instemt. Dat wat de statushouder zelf kan, staat centraal. Daarop wordt de ondersteuning telkens afgestemd. Snel en tegelijkertijd bezig zijn met de Nederlandse taal, inburgeren en in een traject naar werk en/of ondersteuning.

Wethouder van Lunteren: “We zien dat statushouders, oftewel vluchtelingen met een verblijfsstatus, vaak veel dingen zelf kunnen. Tegelijkertijd is vaak een extra zetje noodzakelijk om financieel zelfstandig te worden en je weg te vinden in Breda. Het start met een dak boven je hoofd, maar maatschappelijke begeleiding is essentieel.”

Breda beschikt over een uitstekend netwerk van samenwerkende partners op het gebied van zorg en welzijn in de vorm van ‘Zorg voor elkaar Breda’. Het is een logische stap dat dit netwerk samen met AMIF partners, een Europees gefinancierd project voor migratie en integratie, vanaf nu ook eerder èn gelijktijdig aan de slag gaat met statushouders.

Een greep uit het Actieplan

Het plan van aanpak bestaat uit zes deelprojecten: statushouders in beeld, ondersteuning is maatwerk, huisvesting, tel mee met taal, de weg naar werk en een gastvrij Breda.

Er wordt bijvoorbeeld in beeld gebracht hoe het statushouders vergaat die vanaf januari 2015 in Breda wonen. In welke mate doen zij mee in de Bredase samenleving? Om actief meedoen verder te stimuleren, worden statushouders als dat nodig is gekoppeld aan het netwerk van ‘Zorg voor Elkaar Breda’.

Qua huisvesting wordt gewerkt aan oplossingen die gaan voorkomen dat de wachtlijst voor andere groepen mensen verder oploopt. Breda moet dit jaar 480 statushouders huisvesten. De komende jaren zal dit ongeveer zo blijven. Tot dit jaar lukte dat via reguliere huurwoningen of –kamers van de woningcorporaties. Breda loopt nu op schema, maar er is meer nodig om alle statushouders gehuisvest te krijgen en om wachtlijsten bij Klik voor wonen niet verder op te laten lopen. Het gaat om nieuwkomers, nareizende gezinsleden van statushouders die al eerder in Breda zijn komen wonen en alleenstaande, minderjarige vluchtelingen.

Het spreken van de Nederlandse taal is belangrijk bij het meedoen. Daarom komt er een taalplan, waarin de aanpak laaggeletterdheid en nieuwkomers voor zowel kinderen en volwassen samenkomt.

Verder komt er een nieuwe aanpak waarbij statushouders gelijk in een programma richting werk of activering komen, afhankelijk van hun kennis, ervaring en capaciteiten.

In Breda hebben we het Asielzoekerscentrum (Azc) De Boschpoort, dat dit najaar naar de Gasthuisvelden verhuist. De tijd in het Azc kan beter benut worden door bijvoorbeeld aan de slag te gaan met de Nederlandse taal en vrijwilligerswerk. Samen met  het COA wordt het aanbod voor asielzoekers vanuit het Bredaas particulier initiatief en behoeften van asielzoekers goed op elkaar afgestemd. De gemeente gaat ook in gesprek met het COA over de mogelijkheid om statushouders uit het Bredase Azc ook hier te huisvesten. In dat geval kan al vanuit het Bredase Azc ingezet worden op integratie in Breda.

Stadsgesprek

Het plan is ontwikkeld in een dynamische tijd waarin de komst van vluchtelingen toe- en afneemt, regelgeving uit het Rijk en Europa verandert, enzovoorts. Daarom ziet de gemeente het stuk als basis, dat meebeweegt als actualiteiten, gesprekken en omstandigheden daar aanleiding toe geven.

Later dit jaar, na de zomervakantie, vindt een breder gesprek met de stad plaats over dit Plan van aanpak.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen