Breda breidt passantenhaven uit naar de binnenhaven

Foto: Asja Vossen

De passantenhaven biedt ruimte aan passanten die in het centrum van Breda willen aanmeren en overnachten. Breda kan met deze uitbreiding meer recreatietoervaarders ontvangen. Daarnaast draagt het bij aan de ambiance en sfeer en zorgt  voor extra bestedingen in het havengebied en de rest van de binnenstad. Als alle werkzaamheden volgens planning verlopen, wordt de steiger nog voor het einde van het vaarseizoen 2015 geplaatst.

Bootje varen

De exploitatie van de nieuwe passantensteiger blijft tot en met 2016 bij de huidige exploitant van de passantenhaven aan de Nieuwe Prinsenkade ‘Bootje Varen Breda’. Vanwege het toenemende gebruik van de Lage Kade voor kort verblijf en de komst van een extra steigervoorziening worden er nieuwe afspraken gemaakt over het gebruik van de Lage Kade.

Meer ligplaatsen

Bob Bergkamp, wethouder binnenstad:“Door de nieuwe en verhoogde Koning Willem-Alexanderbrug is het bootbezoek toegenomen. Dat leverde het eerste jaar ruim 400 extra bootovernachtingen op. Om de exploitatie van de passantenhaven rendabeler te maken is een uitbreiding van het aantal ligplaatsen nodig. Maar ook bezoekers geven aan graag dichter bij de stad te willen liggen We verwachten hierdoor een verdere toename van recreatietoervaarders. Dit levert Breda weer een extra economische impuls op en komt de levendigheid van het havengebied ten goede”.

Bruisend waterplein

De uitbreiding van de passantenhaven is één van de projecten die in het kader van Citymaking gerealiseerd wordt. Het is de wens van het college om de binnenhaven te ontwikkelen tot een levendige en bruisende plek. Dit is vertaald in de visie ‘Water en vrijetijdsbesteding’, het projectplan ‘Bruisend Waterplein’ en als pijler “Breda Markstad” uitgewerkt in de Structuurvisie Breda 2030. Binnen de uitwerking worden de kansen en ontwikkelingen op het gebied van water geïnventariseerd. De uitkomsten worden ook gebruikt voor een mogelijke tenderprocedure om de aanlegvoorzieningen in de toekomst in het havengebied onder te brengen bij één marktpartij.

Altijd op de hoogte van het laatste Breda Nieuws? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden