Breda start proef wasbare luiers

De gemeente Breda start 10 mei a.s. een proef met wasbare luiers. De gemeente zoekt hiervoor ouders van 40 kinderen ‘in de luiers’ tussen 3 en 20 maanden. Deze ouders gaan vanaf 10 mei acht weken lang wasbare luiers uitproberen bij hun kinderen. De gemeente stelt de luiers beschikbaar. Ouders hoeven ze alleen zelf te wassen. De wasbare luiers zijn hetzelfde als wegwerpluiers, behalve dat ze niet weggegooid maar gewassen worden. Ontlasting komt niet in de luier, maar op een inlegvel. Dit moet worden weggegooid.

Meer afval scheiden

Onder de naam ‘Afval, haal eruit wat erin zit’ gaat heel Breda afval anders scheiden en inzamelen. Huishoudens gaan thuis meer afval scheiden in verschillende containers. De grondstoffen papier, GFT en plastic worden aan huis opgehaald. Restafval moet naar een ondergrondse container gebracht worden. Wethouder Paul de Beer van Duurzaamheid: Luiers kunnen op dit moment nog niet gerecycled worden maar ze veroorzaken wel heel veel restafval. Daarom zoeken we naar een duurzame manier om luiers te hergebruiken. Breda wil zo ook inwoners tegemoet komen om hun luierafval te verminderen.”

Ouders gezocht!

De gemeente is op zoek naar geïnteresseerde ouders met kinderen tusen de 3 en 20 maanden die nog luiers dragen; zij kunnen zich opgeven bij [email protected] ovv Mazzelkontjes.

Verloop

10 mei komt de proefgroep voor een instructiebijeenkomst bij elkaar. Vervolgens gebruiken de ouders acht weken lang wasbare luiers. Er vindt een tussentijdse evaluatie en een slotbijeenkomst plaats om de ervaringen te delen. De proef wordt breed uitgezet met wasbare luiers en wasbare billendoekjes. Via een besloten Facebookgroep wisselen ouders hun ervaringen en tips uit en ontvangen zij professionele ondersteuning.

22 kilo luierafval per maand

Gemiddeld draagt een kind meer dan 5.300 luiers, bijna vijf per dag. Met wegwerpluiers gooit men per kind zo’n 260 kilo luierafval per jaar en 22 kilo per maand weg. Uit onafhankelijk onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat wasbare luiers beter voor het milieu zijn dan wegwerpluiers, ook als je de productie en het wassen meetelt. Moderne wasbare luiers voelen zacht aan en hebben een voorgevormd broekje. Ze zijn net zo gemakkelijk in gebruik en net zo prettig voor het kind. Wegwerpluiers kosten per kind gemiddeld € 500,- meer dan wasbare luiers.

Aanmelden

Ouders die interesse hebben, kunnen voor 24 april een e-mail sturen naar [email protected] ovv Mazzelkontjes. De gemeente zoekt kinderen die op de startdatum tussen de 3 en 20 maanden zijn. Meer informatie over wasbare luiers is te vinden via www.milieucentraal.nl/mazzelkontjes.

Altijd op de hoogte van het laatste Breda Nieuws? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

Reacties