Aanpak voor veilige wijk

Foto: Asja Vossen

Afgelopen vrijdag en zaterdag zijn ± 400 woningen in Muizenberg, Haagse Beemden bezocht voor een controle op (brand-)veiligheid en mogelijke hennepteelt.

Voorbereiding van de actie toonde aan dat sprake was van flinke elektriciteitslekken en dat betekent brandgevaar. Deze actie was een samenwerking tussen de Gemeente Breda, politie, brandweer, openbaar ministerie en netbeheerder Enexis. Het doel was in contact met bewoners te komen over hun veiligheid en de risico’s van brandgevaar door de aanwezigheid van hennepkwekerijen in de buurt.

Twee hennepkwekerijen ontmanteld

Bij de bezoeken zijn twee hennepkwekerijen aangetroffen, waarbij in één geval sprake was van een oververhitte installatie en dus een gevaarlijke situatie. Verder heeft Enexis op enkele locaties energiefraude vastgesteld en werd de energievoorziening op enkele plekken afgesloten om de veiligheid te kunnen garanderen.Het merendeel van de bewoners reageerde positief op het verzoek om samen de buurt brandveilig te maken en te houden. Dat kan door alert te zijn in de eigen straat, bijvoorbeeld door ongebruikelijke situaties te melden. Voor Muizenberg leveren deze dagen een bijdrage aan (brand)veilig, hennepvrij en aangenaam wonen.

Paul Depla (burgemeester Breda): “Brandgevaar in je buurt, door onveilige elektriciteitsvoorziening, dat wil je niet! Iedereen wil veilig wonen. Alle veiligheidspartners en de netbeheerder werken samen aan een veilige woonomgeving en het bestrijden van onveilige situaties. Het zijn echter vooral de bewoners die een onmisbare schakel vormen en daarmee doe ik de oproep om samen te werken aan een veilige buurt. Hierbij hoort ook het melden bij vermoeden van ongewone activiteiten in je straat. Binnenkort zijn er gesprekken met bewoners: ik hoor graag hoe deze aanpak is ervaren en welke kansen de bewoners zien.”

Resultaten aanpak Muizenberg

Deze twee dagen werden ongeveer 400 woningen, verspreid over 18 locaties in Muizenberg bezocht. De woningen zijn op basis van vrijwilligheid en met medewerking van de bewoner bezocht met het doel de brandveiligheid te controleren. Tweemaal is een woning binnengetreden met een bevel dat is getekend door de Officier van Justitie.

Er zijn twee hennepkwekerijen gevonden en geruimd en er is nog een recent geruimde kwekerij gevonden. Eén persoon werd in verband hiermee aangehouden. Enexis voerde op twee locaties maatregelen uit aan de energievoorziening. Eenmaal bleef na geconstateerde energiefraude de aansluiting behouden omdat er afspraken met de bewoner zijn gemaakt. Tenslotte zijn ook een droog- en knipruimte met recente plantresten en een afgebroken illegale aansluiting gevonden.

Het belangrijkste resultaat is echter de positieve houding van de bewoners van Muizenberg en hun bereidheid mee te werken aan een veilige buurt.

Meepraten over veiligheid

De aanpak in Muizenberg maakt deel uit van een proef in drie stappen, waarbij de aanpak van deze dagen de eerste was. Bewoners zijn gevraagd samen te werken. Aandacht is gevraagd voor het melden van ongewone situaties bij de politie of Meld Misdaad Anoniem. In december volgt een bijeenkomst voor buurtbewoners om meer uitgebreid te praten over (kansen voor) het verbeteren van de veiligheid. In januari 2016 is er een Veiligheidsmarkt.

Altijd op de hoogte van het laatste Breda Nieuws? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden