Gemeente Breda en waterschap Brabantse Delta aan het woord op Klimaattop Parijs

Klimaatverandering is nu al merkbaar: extreme regenval of extreme hitte, met als gevolg overstromingen of droogte.  Wat kun je als middelgrote stad doen om de gevolgen van klimaatverandering te beperken? Wethouder duurzaamheid Paul de Beer van de gemeente Breda en Huub Hieltjes, bestuurder van waterschap Brabantse Delta, presenteren hun visie daarop aan de onderhandelaars tijdens een bijeenkomst op de Klimaattop in Parijs op 1 december. Titel van hun workshop is “Ruimtelijke adaptatie in de stad Breda”.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft Breda gevraagd deze bijeenkomst te organiseren op de top, samen met waterschap Brabantse Delta. Dat tekent het belang dat steden van deze omvang kunnen hebben in het vinden van oplossingen op kleinere schaal om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan.

Invloed

Breda is een aantrekkelijke stad waar het goed toeven is, ook als het klimaat verandert. Breda en waterschap Brabantse Delta bereiden zich daarop voor. Hiernaast werkt Breda met haar partners aan het voorkomen van klimaatverandering en heeft de ambitie om in 2044 CO2-neutraal zijn.

Wethouder Paul de Beer: “De gevolgen van klimaatverandering beïnvloeden ons dagelijks leven, onze gezondheid, onze natuur en onze economie. Als stad hebben we direct invloed op de aanleg van straten, pleinen en in bewustwording van inwoners en bedrijven. Hoe kun je in natte tijden extra water opvangen en verwerken en hoe kun je bij extreme droogte water vasthouden of extreme hitte door verstening van straten en tuinen tegengaan? Hier pakken we kansen op voor de verbetering van de kwaliteit van de stedelijke omgeving. Daar houden we ons als stad mee bezig en dat doen we met behulp van partners als het waterschap, met maatschappelijke organisaties, met ondernemers en met de vele duurzaamheidsinitiatieven in de stad.”

Proeftuinen

Breda wil zich als een middelgrote Europese stad inzetten voor een innovatieve klimaataanpak.Juist de middelgrote steden – waarvan er immers heel veel van zijn – kunnen samen op Europese schaal verschil maken (vlindereffect).  De steden zijn ideale proeftuinen waar onderzocht, geleerd en vooral gedaan wordt. Breda doet dit  met stedelijke en regionale maatschappelijke en kennispartners en wil de opgedane kennis en ervaring nog meer delen met andere Europese steden.

Waterberging

Het waterschap Brabantse Delta werkt als waterbeheerder hard aan de vermindering van de uitstoot van broeikasgas. Daarnaast worden door het waterschap veel maatregelen getroffen om de gevolgen van de klimaatverandering in West-Brabant op te vangen.

Bestuurslid Huub Hieltjes: “Zo worden grote investeringen gedaan om de dijken te verbeteren die het stijgende water tegen moeten houden, bijvoorbeeld langs de Mark ten noorden van Breda. We haken graag in op initiatieven van onze inwoners en partners. Met de Vereniging Markdal en andere organisaties zijn we bijvoorbeeld betrokken bij de herinrichting van een deel van de Bovenmark ten zuiden van Breda. Waterberging is één van de doelen van die herinrichting waarvoor de vereniging het initiatief heeft genomen.
Verder werken we bijvoorbeeld met de gemeente Breda aan de terugdringing van de CO2-uitstoot door de inzet van biogas voor elektriciteitsproductie. De restwarmte die daarbij vrijkomt leveren we met behulp van een groene warmtestation aan inwoners van twee wijken in Breda.”

Klimaatverandering vraagt zeker ook aanpassingen door burgers en bedrijven. Een uitdaging blijft het bewustzijn daarover te vergroten. Kleinschalige maatregelen, zoals het minder betegelen van de tuin, dragen bijvoorbeeld al bij aan het voorkomen van wateroverlast.

Plaats: 

Breda

Teteringen

Bavel

Ulvenhout

Prinsenbeek

Publicatiedatum: 

19 november 2015

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen