Het pure Spaanse leven van Comida Y Bebida

… “Comida y Bebida”, is geinspireerd door het leven in slaperige Canarische kustplaatsjes, waar je na een hele dag werken of (liever) surfen afspreekt met je Amigos om een maaltijd en sterke verhalen te delen…

Dit staat op het briefje wat op mijn plaats is neergelegd. Afzender: Wunian, chef Hippie de Mierda (wat zoveel betekent als “die verdomde hippie-chef”). Mijn schrijvershart maakt hiervan een sprongetje! Ja hoor, ik voel ‘m zo maar aankomen… Dit wordt een TOP-avond.

Solo vives una vez, oftewel, je leeft maar één keer…

We zijn vanavond dus te gast bij Comida y Bebida, wat geen strandtent is in zo’n Canarisch kustplaatsje, maar gewoon bij ons om de hoek, in Ulvenhout! Meddie en Wunian van Elshout waren er klaar mee om als een trein door het leven te denderen zonder je af te vragen, is dit echt wat ik wil. Ze stopten die trein, verkochten hun huis en verkasten naar Ulvenhout om daar hun eigenlijke passie te gaan volgen: Een eigen Spaans, Tapas restaurant runnen. “Maar niet voor altijd hoor,” vervolgt Meddie snel. De droom is toch ooit ergens aan de kust, liefst in Spanje… Die droom is nu nog voor later, maar zal zeker uitkomen “solo vives una vez”, oftewel, je leeft maar één keer. En daar heeft Meddie een punt…

Saillante details…

Vrolijk komt ze aangelopen met een typisch Spaanse wijn, we laten ons vanavond graag verrassen. Het betreft de Mar de Frades Albariño Atlantico, we herkennen deze fantastische wijn natuurlijk aan de kenmerkende blauwe fles, maar ook de fijne en expressieve smaak is zeer specifiek en te danken aan de Albariño-druif. Een leuk saillant detail, wat ikzelf nog niet wist, is volgens Meddie, dat er op het etiket een schip, in de vorm van een blauw galjoen verschijnt wanneer deze wijn op de perfecte temperatuur is. En… jawel daar heeft ze natuurlijk voor gezorgd.

Heerlijk, we krijgen diverse leuk gekleurde bordjes op tafel. Allereerst de Pan con tomate de la cocina, dat is heerlijk geroosterd brood met smaakvolle olijfolie en tomaat. Dan, Cecina de Léon, een soort van runderrookvlees, dikker gesneden dan wat we gewend zijn, maar daardoor heerlijk droog en stevig, de smaak neigt naar beef jerky. En dan de Almejas, ofwel venusschelpen. De venusschelpen delen natuurlijk echt wel handkusjes uit aan de Albariño, maar ook de andere tapas varen door hun uitgesproken en authentieke smaken prima mee op haar Galjoen…

Smaken worden niet extra aangezet maar blijven dichtbij zichzelf…

Eenmaal het denkbeeldige schip dan aangelegd aan onze denkbeeldige kust op Spaans grondgebied, zien we daar op het strand al een knapperig vuurtje. Dichterbij gekomen zien we op de grill verse Zeebaars, een Lendespies, bakbanaan, met een gekarameliseerd laagje en geroosterde pijnboompitjes en gegrilde batata, wat zoete aardappel is.

Zucht… ontwakend uit mijn droom zit ik weer heerlijk hier in Ulvenhout aan tafel, en staan deze pure gerechten op tafel maar ook een venkelsalade, met carambola, wellicht beter bekent als sterfruit met een frisse dressing van munt. De zwaardere smaken van rook en vuur worden perfect in balans gehouden door het frisse van de munt en de venkel. Maar ook het zoete van de gekarameliseerde bakbanaan evenals de korianderdressing met limoen op de bataten zorgen voor ware smaaksensaties. Het leuke van dit alles is, dat het geen schranspartij wordt zoals dat vaak, kort door de bocht, bij de vele tapasrestaurants van tegenwoordig het geval kan zijn. Opvallend is daarom ook dat we het gevoel hebben dat we juist licht en gezond zitten te tafelen. Vlees, vis maar ook vegetarische gerechten zijn klaargemaakt zonder poespas. Smaken worden niet extra aangezet maar blijven dichtbij zichzelf. Alles ziet er heerlijk uit en smaakt werkelijk in alle eenvoud, in zijn puurste vorm, magnifiek!

Met Postre de Musico, de perfecte afsluiting van deze avond…

Wat zijn wij deze avond verrast door Comida y Bebida, door Meddie en Wunian, maar ze zijn nog niet klaar. Wat volgt is de Postre de Músico dat bestaat uit een heerlijk, zoete dessertwijn met noten en gekonfijte vruchten. Heel origineel en erg lekker. De perfecte afsluiting van deze avond. Terwijl het voor ons de avond sluit, komt er nog een groepje Spaanse gasten binnen, tja, inderdaad, Spanjaarden eten altijd wat later, ook wanneer ze in Nederland zijn. Maar het feit dat ze Comida Y Bebida weten te vinden spreekt uiteraard erg in het voordeel van Comida y Bebida, overigens ons inziens geheel terecht.

We zijn heerlijk in de Spaanse watten gelegd. We zijn ondergedompeld in de Spaanse romantiek zoals die volgens Meddie en Wunian hoort te zijn. We zijn verwend met heerlijk Spaanse gerechten, gecombineerd met heerlijke wijnen. Wat willen we nog meer….

Ik neem het notitieblaadje van Wunian mee naar huis. In de auto draai ik het blaadje om en lees dan pas zijn woorden waarmee hij zijn verhaaltje eigenlijk afsloot:

“Leef gelukkig”…

Comida y Bebida krijgt van ons geen tien maar een elf! Wat een geweldige beleving was deze avond. Wat een geweldige mensen met een prachtige levensvisie. Die verdomde hippie-chef, kan verdomd goed koken en Meddie is werkelijk niets te veel.

Comida y Bebida is een regelrechte aanrader!

Je vindt Comida y Bebida:

 • Dorpstraat 88 te Ulvenhout
 • Geopend:
  • Zon/Maandag 17.00 u. t/m 21.00 u.
  • Dinsdag / woensdag: Gesloten
  • Do/vrij/zaterdag 17.00 u. t/m 22.00 u.
 • Tel: 076-5329183
 • [email protected]
 • Om teleurstellingen te voorkomen, is reserveren wenselijk

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden