Café Belgique vult de lege plek in het Bredase hart perfect in…

Het zou zo maar net kunnen zijn of we een cafeeke binnenstappen op ’t Sint Jansplein in Antwerpen. Ware het niet dat Café Belgique gewoon lekker is gevestigd in ons eigen Breda. Op het hoekske van het Van Coothplein. Ja, op dat voorheen een beetje lastig hoekje van het Van Coothplein, weet Cafe Belgique zich al een dik jaar prima staande te houden. Sterker nog, het aanbod op de kaart en aan evenementen breidt zelfs steeds verder uit. Voor ons hoog tijd om eens te onderzoeken hoe en wat! Laat die pinten maar komen hoor!

Je mag hier komen schuilen…

Wanneer we binnenstappen voel je de onmiskenbare Vlaamse gemoedelijkheid als een heerlijke warme fleecedeken om je heen vallen. Jan Leyers zingt op de achtergrond over “je mag hier komen schuilen,” en dat typeert direct de sfeer van Café Belgique. Het is hier warm en cosy. Sfeervolle verlichting door de prachtige art-deco hanglampen boven de bar, en de druipkaarsen op de tafels. Het interieur is sober maar warm. Wijlen Koning Boudewijn waakt in het sepia ingelijst, vriendelijk en goedkeurend over de zaak.

Weet je, da moet allemaal niet moeilijk zijn, als het maar goe is…  

Als we een leuk plekje om te zitten hebben uitgezocht krijgen we vrijwel meteen de kaart van de vriendelijke serveerster. We geven aan dat we wel van een pintje houden, en ze loopt enthousiast terug naar de bar om te verzinnen waar ze ons mee gaat verrassen. Dat wordt voor mij een “Dulle Griet en voor mijn tafelgenoot een Papegaei.” Nou is mijn Dulle Griet van origine een Nederlands biertje maar daar gaan we het niet te lang over hebben. Het is namelijk inmiddels Belgisch, en met haar geuren en aroma’s van drop, kandij en stevige kruiden meteen mijn beste vriendin! De Papegaei van mijn tafelgenoot is een stevige! Een bier van hoge gisting en na-gisting in de fles. Het is niet gefilterd en niet gepasteuriseerd en heeft een rijkdom aan hoparoma’s. We proosten alvorens we de kaart openslaan. Hoewel we ons ook qua eten laten verrassen, is het toch leuk om te zien wat Cafe Belgique allemaal voor lekkers te bieden heeft. We zien vooral niet te ingewikkelde maar typische authentieke Vlaamse gerechtjes. Da moet zeker allemaal niet perse moeilijk zijn, als het maar goe is. En dat is het…

 

Kikkerbillekes en Escargots…

Want we gaan vanavond van start met kikkerbilletjes geserveerd met stokbrood en escargots bereid in huisgemaakte lookboter . Zoals gezegd, typische Vlaamse gerechtjes en werkelijk om je vingers, letterlijk, bij af te likken. De kikkerbilletjes zijn super zacht en smakelijk. Maar ook de escargots in de lookboter combineren prima met de stevige bieren. Wij zijn erg content en tot nu toe klopt Café Belgique perfect! De ambiance, het bier, de gerechten “très bien”!

Van Arlett mag alles…

Dan het hoofdgerecht. Als het aan Arlett, de eigenaresse van Café Belgique ligt, mogen we alles proeven, lekkere biefstuk, mosseltjes, ribbekes, kaasfondue, noem maar op.

Dag-acties…

Maar Café Belgique hanteert ook dag-acties, en we besluiten dan ook gebruik te maken van de dag-actie van vandaag (woensdag), en dat is de kaasfondue voor twee personen. De kaasfondue is zo’n heerlijk gerecht voor koude winterdagen, en heel gezellig om met twee of meerdere mensen te delen. Ze wordt geserveerd met verschillende groentjes, zoals , broccoli, champignons, paprika, tomaat en courgette. Ennnn… natuurlijk ontbreken de echte, Vlaamse, dik gesneden frieten niet. Voor mij wordt hierbij als bier geserveerd een Cuvée du Chateau van Kasteel, amai, moet ik straks achteruit naar huis fietsen, haha. Enfin, ze doet denken aan een Porto, dus dat combineert vanzelfsprekend subliem met een kaasfondue. Voor mijn tafelgenoot wordt een Zeezuiper geopend. Deze tripel met zijn verfijnde hopbitterheid  gaat ook weer prima samen met kaas. Moet ik echt nog uitleggen dat we zitten te smullen, of geloof je het wel?

Hoewel we natuurlijk al ramvol zitten van deze heerlijke gerechten uit de Vlaamse keuken, staat Arlett er op dat we nog een toetje nemen om het af te ronden. “Ne Brusselse wafel of ne Coupe advocaat misschien.”

Uhhhh, we delen uiteindelijk de coupe Advocaat, voordat we geen pap meer kunnen zeggen. Met daarna als afsluiter nog een lekker bakje koffie, lopen we zeer gelukkig en voldaan naar buiten bij Café Belgique.

Arlett, dankjewel voor het ons meenemen naar jouw Vlaamse wereld, of hoe deze volgens jou moet zijn. Het was magnifiek. We weten inmiddels dat we daarvoor de grens niet meer  over hoeven…

Conclusie…

Wij vertoeven heeeeeel graag bij Café Belgique. Wij verwachten dat Breda er nog heel lang en gelukkig… mag komen schuilen, zoals Jan Leyers het bezingt. Of mag genieten op het terras in het blauw, zo hemelsblauw, in gouden zonneschijn, zoals Will Tura dat belooft.

Café Belgique is te vinden aan:

  • Nieuwe Ginnekenstraat 2 te Breda
  • En geopend alle dagen (behalve dinsdag) van 11.30 u t/m 0.00 u.
  • Website: www.cafebelgiquebreda.nl
  • Vragen en reserveringen: Tel: 06-20178074

 

Reacties

Cookieinstellingen