Zoveel urine zit er in een zwembad

Foto: Pixabay/publiek domein

Zo goed als iedereen heeft het stiekem ooit weleens gedaan en kinderen doen het volop: plassen in het zwembad. Maar is dit eigenlijk schadelijk voor zwemmers en hoeveel urine zit er gemiddeld in een zwembad?

Volgens onderzoek blijkt een zwemmer gemiddeld zo’n dertig tot tachtig milliliter urine in het zwembadwater achter te laten. Dat zorgt, vooral als er veel mensen in een zwembad zijn, voor een onhygiënische situatie.

Om het water, waar onder meer ook salmonella, E.coli (de poepbacterie), giardia en zweet in zitten, te desinfecteren, is chloor in het leven geroepen. Maar wie denkt dat het water schoon is, omdat je een sterke chloorlucht ruikt, heeft het mis. Deze lucht wordt namelijk veroorzaakt door de combinatie van chloor en urine, dat meldt Reactions, een YouTube-kanaal dat filmpjes maakt over chemische reacties.

Klachten

Niet alleen veroorzaakt bovengenoemde combinatie voor de typische zwembadgeur, het kan ook gezondheidsklachten opleveren. Je kunt namelijk huiduitslag en rode en prikkende ogen krijgen. Daarnaast kan het voor astma-patiënten die urenlang zwemmen, schadelijk zijn. [Bron: Nieuws.nl]

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen