Negatief zwemadvies voor De Kuil

Foto: Publiek domein

Er is een tijdelijk negatief zwemadvies afgegeven voor De Kuil in Prinsenbeek.

De Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant (ODZOB), die in heel Noord-Brabant de controles uitvoert, heeft bij de laatste inspectie van De Kuil een forse bloei van blauwalgen aangetroffen. Deze bacteriën kunnen zorgen voor overlast en gezondheidsproblemen.

De Kuil Prinsenbeek

Zwemwaterlocaties in Brabant worden regelmatig gecontroleerd op veiligheid en waterkwaliteit. Als daar aanleiding voor is, kan de provincie een zwemverbod of negatief zwemadvies instellen. Een negatief zwemadvies van de GS van Noord-Brabant houdt in dat zwemmen in de betreffende plas wordt ontraden, maar (op eigen risico) nog wel mág.

De Kuil Prinsenbeek is officieel nog gesloten, maar het oppervlaktewater is zo groot dat er plaatsen zijn waar het water bereikbaar is. Het negatief zwemadvies voor De Kuil Prinsenbeek zal worden ingetrokken nadat een structurele verbetering van de waterkwaliteit is aangetoond.

Blauwalgen

Blauwalgen komen van nature voor in het water, maar geven overlast als ze in grote hoeveelheden aanwezig zijn. Blauwalgen maken het water troebel en ze kunnen giftige stoffen afscheiden die schadelijk zijn voor mens en dier. Ook kan stankoverlast en vissterfte ontstaan. De belangrijkste oorzaak van blauwalgenoverlast is een grote hoeveelheid voedingsstoffen in het water.

Tijdens het zwemseizoen (1 mei tot 1 oktober 2017) kunt u veilig zwemmen op de aangewezen zwemlocaties. Die zijn te herkennen aan de provinciale borden ter plekke. De aangewezen locaties zijn te vinden op de landelijke website zwemwater.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen