Gerard den Haan, pure passie

Foto: Radim Mazanek

Gerard den Haan groeide eind jaren tachtig, begin jaren negentig uit tot de absolute, en misschien wel grootste cultheld die NAC ooit heeft gekend. De naar eigen zeggen “slechtste voetballer van Nederland”.

Den Haan die nog geen tien keer een bal hoog kon houden, groeide met zijn lange, wapperende manen, zijn vliegende tackles en zijn ongekende inzet, binnen no-time uit tot de lieveling van de NAC-supporters en de B-Side. Nu, bijna dertig jaar later, schreef Cécile Koekkoek een boek over deze bijzondere voetballer. En het resultaat mag er zijn. Het boek “Gerard den Haan, Schoppen en slaan” is een prachtig portret geworden van deze cultvoetballer. Een absolute aanrader voor elke NAC supporter.

Bij het NAC stadion aan de Beatrixstraat stapt een man met lange haren en gestoken in een verschoten trainingspak uit een oude Opel. Het is Gerard den Haan, afkomstig van amateurclub SVW uit Gorinchem. Niemand kon op dat moment vermoeden dat deze vreemde verschijning binnen de kortste keren zou uitgroeien tot een absoluut icoon van de Bredase club. Hij scoorde bij zijn debuut tegen DS’79 en wist binnen de kortste keren de harten van de NAC supporters te veroveren. Er verschenen Gerard de Haan-petjes met een matje gemaakt van draden wol. De B-side werkte als doping op Gerard den Haan. Als er “jagen-jagen” gescandeerd werd, vloog Den Haan over het veld en bracht tegenstanders met zijn vliegende tackles regelmatig tot wanhoop. “Als iemand alleen op de goal afgaat moet hij onderuit, desnoods schop ik hem het ziekenhuis in.” Na negentig minuten schaven kwam de cultheld kotsend tot stilstand.

Na zijn carrière ging Den Haan friet bakken. Hij kocht enkele patatzaken waarin hij met dezelfde passie werkt als waarmee hij vroeger voetbalde: zeven dagen per week volle bak! Tevens heeft Den Haan een uitermate grote belangstelling voor vrouwen met grote borsten. In zijn boek vertelt hij uitvoerig over de vele vrouwen in zijn leven, maar ook over de slechte relatie met zijn moeder. Den Haan is het typische voorbeeld van een ruwe bolster, blanke pit. Hij heeft het hart op de tong en dat zorgt voor een uiterst vermakelijk portret van deze NAC-held, die zelf nauwelijks kan geloven dat er een boek over hem is geschreven. Een boek dat bij geen enkele NAC supporter in zijn boekenkast mag ontbreken!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen