Huisvesting Weerspiegelt Succes openingsexpositie op nieuwe locatie Witte Rook

Foto: Witte Rook

Op de openingsexpositie op de nieuwe locatie van Witte Rook aan Liniestraat 111 reageren een keur aan diverse kunstenaars vrijdag 23 juni a.s. op de omliggende wijk Liniekwartier.

De pretentieuze slogan ‘Huisvesting Weerspiegelt Succes’ werd in 2007 gehanteerd door BV Ontwikkelingsmaatschappij Paleiskwartier te ’s-Hertogenbosch. Het vermoeden van een financiële crisis had nog geen serieuze vormen aangenomen. Huisvesting was een investering en als materiële verworvenheid de graadmeter voor succes.

In het post crisis tijdperk is dat heus niet allemaal veranderd, hoewel er wel tal van nuances zijn aangebracht. De kwaliteit van wonen is onderdeel van de kwaliteit van het leven. Het gaat ook om de samenhang in een omgeving: groet men elkaar op straat? Is er groen langs de weg en is er een vermoeden van kunst en cultuur?

Van lelijk eendje tot geliefde plek

De wijk Liniekwartier, een onopvallend jaren vijftig wijkje in Breda net ten noorden van het station, is zo van lelijk eendje een geliefde plek geworden. Om deelgenoot te zijn van dit proces zijn kunstenaars uitgenodigd om zich te laten inspireren door de wijk, er iets aan toe te voegen, vragen te stellen of te registreren. De expositie ‘Huisvesting Weerspiegelt Succes’ stelt de definitie van succes ter discussie door de focus te leggen op de immateriële waarde van een omgeving.

Deelnemende exposanten:

  • Dyane Donck
  • Dansnest
  • Bart Lodewijks
  • Marleen Hoftijzer
  • Eva Schalkwijk
  • Sander van Bussel (Tilburg Cowboys)
  • Wouter Gresnigt
  • Vera Meulendijks

Het werk ‘Huisvesting Weerspiegelt Succes’ van Jimini Hignett is een reactie op de opvatting over huisvesting voor de crisis. In een guerilla-actie heeft zij in sierletters de slogan vertaald als een object en verzonden naar de betreffende bewoners met een brief. Zij bracht hiermee de discussie op gang over de betrekkelijkheid van succes ten aanzien van een woning.

Praatgroep De Stoep

Als onderdeel van deze expositie vindt op zondag 25 juni a.s. de derde editie van Praatgroep de Stoep plaats. Alle gebruikers van de openbare ruimte zijn welkom om deel te nemen, een open gesprek aan te gaan met als uitgangspunt de stoep. De stoep is een heel gewoon onderdeel van het alledaagse leven, het voetpad waar we op lopen en de plek waar we soms interessante dingen tegenkomen. Mensen met verschillende beroepen en interesses kunnen hun visies op de stoep delen. Aanmelden kan t/m 24 juni via [email protected]
Creatieve Wijk Linie is een project in de wijk Liniekwartier opgezet door Stichting Electron samen met woningcorporatie AlleeWonen. Sinds 2017 gaat de stichting verder onder de naam Witte Rook en heeft hier ook haar uitvalsbasis op Liniestraat 111. Samen met de ateliers in de voormalig OIT garage van Clib en galerie Drift geven zij een creatieve en artistieke impuls aan de wijk met de wijk.

 

  • Opening: vrijdag 23 juni 20:00 uur
  • Expositie: van 23 juni t/m 9 juli. Do t/m vrij van 13:00 tot 17:00 uur
  • Praatgroep de Stoep: 25 juni vanaf 11:00 uur met lunch
  • Locatie: Liniestraat 111, Breda

Meer info: www.witterook.nu

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen