Bredase billetjes boffen met wasbare luiers

Foto: Gemeente Breda

Dit voorjaar probeerden 40 gezinnen uit Breda acht weken lang wasbare luiers uit, die de gemeente beschikbaar stelde. Twee derde van de luiertesters was na afloop van de proef zo enthousiast dat ze de wasbare luiers blijven gebruiken.

De gemeente Breda deed mee aan deze ‘Mazzelkontjes’-proef in samenwerking met voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal en wasbare luierleverancier Kaatje Katoen, met als doel het restafval in Breda te verminderen. Een kindje in de luiers zorgt namelijk voor zo’n 260 kilo luierafval per jaar.

Enthousiaste luiertesters

De proef in Breda liep van 10 mei tot en met 5 juli 2017. In deze periode wisselden de jonge ouders ervaringen uit via Facebook en kregen ze professionele ondersteuning van Kaatje Katoen. Twee derde van de ouders was na afloop van de proefperiode zo tevreden over de wasbare luiers dat ze het pakket, tegen een gereduceerd tarief, overnamen. Twee gezinnen breidden hun pakket zelfs uit, omdat zij binnenkort weer een kindje verwachten.

Voor alle deelnemers die fanatiek aan de slag gingen met de Mazzelkontjes-proef nam de hoeveelheid afval drastisch af. Dat varieerde van 1 vuilniszak per week minder, nagenoeg geen restafval meer, een veel minder volle container tot 30 luieremmers van 14 liter minder.

Positieve reacties op Facebook

Deelnemers op de facebookcommunity: “Het was in het begin even wennen, maar het was erg fijn om tips uit te wisselen met andere ouders. Uiteindelijk hadden we het verschonen zo onder de knie.” Iemand anders reageerde met: “Verbazingwekkend hoeveel afval dit scheelt! Sinds we over zijn op wasbare luiers hoeven we bijna geen grijze zakken meer naar de container te brengen.”

De Bredase wethouder Paul de Beer van Duurzaamheid: “Top dat zoveel ouders nu hebben ervaren dat ze ook wasbare luiers kunnen gebruiken. Dat scheelt enorm veel afval en is ook veel duurzamer. En goedkoper. Ik hoop dat veel meer ouders dit nu gaan proberen. Er komen flyers te liggen bij verloskundigen, de kraammarkt Amphia en kinderdagverblijven om de aandacht te vestigen op wasbare luiers en minder afval.”

‘Afval, haal eruit wat erin zit’

‘Afval, haal eruit wat erin zit.’ Onder die noemer verandert afval scheiden en inzamelen in heel Breda. Huishoudens gaan thuis meer afval scheiden, in verschillende containers. Papier, gft en plastic worden aan huis opgehaald. Inwoners kunnen hun restafval kwijt in een ondergrondse container. Een aanzienlijk deel van het restafval bestaat uit luiers. Met ‘Mazzelkontjes’ wil de gemeente inwoners laten zien dat wasbare luiers een goed alternatief zijn voor wegwerpluiers, waarmee de hoeveelheid restafval voor huishoudens aanzienlijk verlaagd kan worden.

Mazzelkontjes: billetjes boffen met wasbare luiers

Uit onafhankelijk onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat wasbare luiers beter zijn voor het milieu dan wegwerpluiers. Ook als je de productie en het wassen meetelt. Bijkomend voordeel is dat wasbare luiers per kindje gemiddeld 500,- euro minder kosten dan wegwerpluiers. Moderne wasbare luiers voelen zacht aan en hebben een voorgevormd broekje. Ze zijn net zo gemakkelijk in gebruik, net zo prettig voor je kindje en leuker om te zien.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden