Hartencentrum Amphia brengt 750e hartklep in via de lies

Foto: G. Lanting CC BY-SA 3.0

“De medische wetenschap staat niet stil en de medisch specialisten van Amphia werken daar hard aan mee. Amphia loopt in Nederland voorop op het gebied van cardiologie en cardio-thoracale chirurgie. Dat komt vooral omdat we als artsen continu van elkaar leren en elkaar uitdagen om het steeds beter te doen.” Dat zegt Interventiecardioloog Ben Van den Branden van het Hartcentrum Amphia.

Specialisten van Hartcentrum Amphia hebben onlangs de 750e hartklep via de lies ingebracht bij een patiënt met een slecht werkende hartklep. Doordat de kunstmatige hartklep wordt ingebracht via de lies, wordt een zware en belastende openhartoperatie voorkomen. Met name voor ouderen en kwetsbare patiënten is dit een uitkomst. De techniek is tien jaar geleden voor het eerst toegepast. Inmiddels voert Amphia bijna tweehonderd ingrepen per jaar uit.

Symposium ‘Innovatie in het hart van Breda’

Hartcentrum Amphia is vooruitstrevend in de ontwikkeling en inzet van nieuwe behandelmethodes op gebied van cardiologie en cardio-thoracale chirurgie. Daarbij wordt nauw samengewerkt met andere specialismen. Er is een eigen researchafdeling voor wetenschappelijk onderzoek en het Hartcentrum neemt deel aan landelijke innovatieprogramma’s.

Om kennis te delen organiseert het Hartcentrum op 5 oktober een symposium onder de noemer “Innovatie in het hart van Breda”.  Cardiologen, huisartsen arts-assistenten en verpleegkundig specialisten worden dan bijgepraat over de allernieuwste technieken en ontwikkelingen op het gebied van cardiologie en cardio-thoracale chirurgie.  Cardio-thoracaal chirurg Daan Meester (zie foto) over het symposium: “De medische wetenschap staat niet stil en de medisch specialisten van Amphia werken daar hard aan mee. Amphia loopt in Nederland voorop op het gebied van cardiologie en cardio-thoracale chirurgie. Dat komt vooral omdat we als artsen continu van elkaar leren en elkaar uitdagen om het steeds beter te doen.”

Het geheim van samenwerking

Een belangrijk voorwaarde voor vooruitgang is samenwerken. Interventiecardioloog Ben Van den Branden: “Door nauwe samenwerking binnen het Hartcentrum tussen cardiologie, cardio-thoracale chirurgie en cardio-anesthesie kunnen we bij Amphia de allernieuwste en beste behandelingen toepassen. Die zijn tegenwoordig minder ingrijpend voor de patiënt waardoor deze sneller herstelt.”

Zo ook de hartklep die via de lies op de hartkatheterisatiekamer geïmplanteerd wordt. De cardioloog en cardio-thoracaal chirurg staan daar letterlijk met z’n tweeën aan tafel. Een mooi voorbeeld van wat samenwerking tussen specialismen kan doen voor de patiënt.

Een samenwerking die in de toekomst enkel zal toenemen. Van den Branden: “Door te leren van en met elkaar, heeft deze methode zich in de afgelopen tien jaar steeds verder kunnen ontwikkelen. Inmiddels hebben in het Amphia 650 patiënten een nieuwe aortaklep gekregen via ‘minimaal invasieve weg’ en kregen 100 patiënten een clip geplaatst op een lekkende hartklep. Dat we nu de 750e patiënt op die manier kunnen helpen, is een mijlpaal te noemen en daar mogen we met het hele team trots op zijn!”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen