Bijzondere Bredanaars 2018

Foto: kaartje2go.nl

Breda wil inwoners die zich op een bijzondere manier onderscheiden in onder meer sport, onderwijs, cultuur of vrijwilligerswerk vanaf 2018 op een nieuwe, krachtige manier gaan waarderen. Dat gebeurt door het hele jaar heen, met als hoogtepunt een jaarlijkse gezamenlijke feestavond waarvoor bijzondere Bredanaars worden uitgenodigd.

Het voorstel om de waardering op een andere manier vorm te geven komt voort uit gesprekken met betrokkenen van onder andere de Chris van Faassenpenning, het Sportgala, de Bredase Cultuurprijs en de lokale taalhelden. Bestaande expertise wordt gebundeld en voortgezet in een nieuw projectteam dat de jaarlijkse feestavond en de andere waarderingsvormen gaat organiseren.

Andere elementen van waardering
Voorafgaand aan de avond gaat het stadsbestuur in de stad langs bij verschillende bijzondere Bredase initiatieven om daar ook persoonlijk hun dank en waardering uit te spreken. Ook wordt er, in samenwerking met Bredase ondernemers, een jaarlijks cadeaupakket samengesteld voor mensen die zich vrijwillig voor Breda inzetten.

Door het jaar heen zullen verschillende bijzondere Bredanaars, of bijzondere Bredase initiatieven worden belicht. Dat gebeurt onder meer door als gemeente kort na bijzondere prestaties inwoners in het zonnetje te zetten, of feestelijk te onthalen in Breda. De gemeente sluit hierbij aan op het natuurlijke moment van waardering, in plaats van te wachten tot één jaarlijks moment. Hiermee wordt hun inzet of prestatie gedurende het jaar al zichtbaar, wat ook weer tot nieuwe inspiratie voor anderen kan leiden.

Allemaal winnaars
Binnen de nieuwe opzet van het jaarlijkse centrale waarderingsmoment worden geen individuele winnaars meer gekozen. “We kregen van de verschillende jury’s terug dat het eigenlijk haast onmogelijk was om één winnaar te kiezen”, zegt wethouder Miriam Haagh. “Zoveel verschillende vormen van prestatie en inzet zijn moeilijk met elkaar te vergelijken. Bovendien zijn ze vaak allemaal, ongeacht de omvang, ontzettend waardevol. Daarom kiezen we er in de nieuwe opzet voor om alle Bredanaars met een bijzondere inzet of prestatie bij elkaar te brengen, zonder daar individuele winnaars uit te kiezen.”

Genodigden kunnen variëren van sporters of kunstenaars die een bijzondere prestatie hebben geleverd, tot bijvoorbeeld een lokale voorleeskampioen of vrijwilliger die al veertig jaar kleedkamers schoonmaakt. Voor de selectie van de genodigden wordt gebruikgemaakt van de kennis en netwerken van de organisatiepartners van de huidige verschillende waarderingsinitiatieven.

Kinderen zullen op een eigen manier gewaardeerd worden, door middel van kinderlintjes. Deze lintjes worden vanaf 2018 jaarlijks uitgereikt op de Internationale Dag van de Rechten van het Kind. Dit in lijn met een eerder aangenomen motie vanuit de gemeenteraad.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen