Topman Laurentius hoort vonnis

Foto: ANP

Voormalig directeur Walter V. van woningbouwcorporatie Laurentius hoort donderdag het vonnis van de rechtbank in Den Bosch vanwege de miljoenenfraude met bouwprojecten die hem ten laste is gelegd.

De officier van justitie heeft 3,5 jaar cel geëist tegen V., die terechtstaat voor fraude bij bouwprojecten in Zeeland en Brabant tussen 2006 en 2012, zo meldt het ANP. Bij zogenoemde ABC-transacties werd onroerend goed op één dag twee keer verkocht met een enorme en onverklaarbare waardestijging. Laurentius betaalde de hoogste prijs en projectontwikkelaar Wildhage boekte als tussenpartij op eenvoudige wijze, zonder risico en tegenprestatie, in totaal 3,8 miljoen euro winst.

Als beloning kreeg V. af en toe een envelop met bedragen tot 25.000 euro toegestopt door de twee directeuren van Wildhage, aldus de aanklager. In de kruipruimte van het huis van zijn broer werd op de dag van de arrestatie van V. een koffer met 700.000 euro gevonden. De officier van justitie vermoedt dat het gaat om geld dat hij heeft ontvangen van de projectontwikkelaar.

Door de fraude belandde Laurentius in 2012 aan de rand van de afgrond. Laurentius denkt dat V. zijn werkwijze ook met andere projectontwikkelaars heeft toegepast. De totale schade is geschat op enkele tientallen miljoenen euro’s. Laurentius moest gered worden met 90 miljoen euro steun.

 

 

Altijd op de hoogte van het laatste Breda Nieuws? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden