De Gasthuisvelden: het Belastingkantoor

Foto: Erik Gruyters

Geen AZC, maar onder de naam De Teruggave wordt het Belastingkantoor open gesteld voor nieuwe activiteiten om een invulling geven aan het gastvrije imago van De Gasthuisvelden.

De Teruggave verwijst naar de oude gebruiker van dit pand: de Belastingdienst. Maar er zit meer achter. Tegelijk verwijst het naar de mogelijkheid om het gebouw terug te geven aan de stad. Maar ook de gebruikers en de activiteiten moeten een bijdrage leveren aan het gebouw en de omgeving.

De Gasthuisvelden

In 1619 kocht de stad Breda de Gasthuisvelden en in 1682 nam het leger ‘de Gasjes’ in gebruik als oefenterrein. Door de eeuwen heen heeft het gebied De Gasthuisvelden onder invloed gestaan van verdediging tegen ongewenste partijen en invloeden. De laatste 10 jaar mocht je hier af en toe komen als je gekeurd moest worden, of als je bij de rechtbank of het UWV moest komen.

De komende jaren gaat dit veranderen en staat het in het teken van de ontwikkeling van het hele gebied De Gasthuisvelden (totaal 16ha). In het noordelijk deel van de kazerne komt De Rooi Pannen (MBO school voor Vormgeving, Horeca, Handel en Toerisme). De Hooiloods op de kazerne kan gebruikt gaan worden als expositieruimte of horeca en komt er een groot stadspark op de plek van het militaire terrein. Tot slot wordt het water doorgetrokken naar de zuidelijke singel richting restaurant Ume en  Hotel Nassau, zoals het vóór 1940 ook was.

Activiteiten

Het pand van de Belastingdienst mag nu alleen als kantoor worden gebruikt, maar het is de bedoeling dat het geschikt gaat worden voor werken, onderwijs, overleggen, symposia, evenementen en ontmoeten. Wonen, detailhandel en hotel worden wel uitgesloten. Volgens de voorzitter van het Teruggave team, Peter van Schie, gaat het ook om de verandering en de bijdrage die de gebruiker meebrengt.

Je dient dit als gebruiker ook te pitchen bij het team. Ze zijn dus erg benieuwd wat toekomstige gebruikers gaan bijdragen! Het is de bedoeling dat de ruimtes van beneden naar boven worden ingericht voor gebruikers. Op de 5de en tevens bovenste verdieping zit een restaurant (nu Ravanello) wat gebruikt gaat worden voor horeca, lunch en events.


Gebouw

Er zijn in totaal 5 verdiepingen. De verdeling is zo, dat er links van de lift per verdieping 300m2 vloeroppervlak beschikbaar is en rechts van de lift 600m2. Dit kan ingedeeld worden als grote kantoortuin of je kan een kleine kamer van circa 20m2 huren. Helemaal afhankelijk van het doel waarvoor je gebruik wilt maken.
De trappen aan beide uiteinden van het gebouw dienen wel voor iedereen toegankelijk te blijven, voor eventuele noodsituaties.

Als basishuurprijs verwachten ze rond de € 120,- ex. BTW per m2 per jaar uit te komen. Dit is inclusief servicekosten, GWL, schoonmaak en onderhoud. De huurprijs kan lager worden, als je als gebruiker ook iets “teruggeeft”. Er zijn 335 parkeerplaatsen aanwezig rond het gebouw, waar je al kan parkeren voor € 4,- per dag of je kunt een parkeervergunning aanschaffen. Ruimtes zijn te huur vanaf 3 maanden tot uiterlijk januari 2023. Huren voor een dagdeel of maximaal 3 maanden kan in overleg met de beheerder worden besproken.

Momenteel ligt de focus om het gebouw gebruiksklaar te maken, zodat het vanaf april gebruikt kan worden als kantoor en het is de bedoeling dat er rond de zomer meerdere activiteiten kunnen plaatsvinden.
De openingstijden van het gebouw zijn van maandag tot en met vrijdag van 08.00 uur tot 20.00 uur. Er is dan ook een baliemedewerker aanwezig.

Uitzicht op Seelig Kazerne

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden