Nieuwe rechtbank geopend door koning Willem-Alexander

Koning Willem-Alexander heeft op vrijdag de nieuwe rechtbank van Breda geopend. Dat deed hij in de middag onder het toeziend oog van burgemeester Paul Depla, rechtbankpresident Nol Vermolen en Commissaris van de Koning Wim van de Donk. De koning kreeg achteraf nog een rondleiding door het gebouw.

Het programma begon met de aankomst van de koning bij de rechtbank, waar hij werd ontvangen door burgemeester Depla en Commissaris van de Koning Van de Donk. De officiële opening van het gebouw, dat in mei al klaar was voor gebruik, werd gemarkeerd door de onthulling van Vrouwe Justitia in de trappenhal. Dit beeld werd oorspronkelijk gemaakt voor de eerste rechtbank van de stad in 1889 en is naar het nieuwe complex meeverhuisd.

Gemoedelijke sfeer

Bij het voorplein van de rechtbank wachtten Bredanaars gespannen om een glimp van de koning op te vangen. Een vrouw met donker haar, die zelf in de rechtbank werkt als advocate, staat aandachtig te wachten. Haar enthousiaste dochter hangt ongelduldig in de hekken. ‘Het is heel bijzonder en een eer dat de koning hier de rechtbank komt openen in onze stad.’ Ondertussen probeert haar dochter een hek te verplaatsen: ‘Mag ik eroverheen?’

Twee vrouwen en één man wachten in de koude wind tot ze de koning de hand kunnen schudden. ‘We gaan roepen naar de koning en vragen of hij ons een handje wil geven’, zegt de man enthousiast. De vrouw naast hem knikt: ‘Heel bijzonder dat hij er is. De rechtbank is prachtig geworden!’

Rondleiding

Na de openingsceremonie woonde de koning nog een kinderzitting bij in de zittingszaal (zie Fotoserie). Daar werd een rechtszaak nagespeeld door tweedejaars van het Stedelijk Gymnasium. Hij sloot het bezoek af met een rondleiding door het gebouw.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden