De Bredase etappe van de Vuelta a Hollanda

Foto: Erik Gruyters

Afgelopen woensdagmiddag kwam heel wielerminnend Nederland bijeen in de Grote Kerk van Breda. Daar zouden de drie etappes, die de Vuelta in augustus 2020 in Nederland aandoet, gepresenteerd worden.

Vuelta Hollanda

De Vuelta gaat van start in Utrecht met een ploegentijdrit, dan verplaatst het peloton zich naar ’s-Hertogenbosch en etappe drie start en finisht in ons Breda. Maar langs welke routes precies, dat zouden we pas te weten komen in de Grote Kerk. De exacte data zijn nog niet bekend, dit heeft te maken met het programma van de Olympische Zomerspelen in Tokio.

la vuelta hollanda

Deze locatie van de Grote Kerk is niet zomaar gekozen. De historie gaat ver terug dat Nederland, en in het bijzonder Breda, een band heeft met Spanje. Het decor zag er prachtig uit, van Spaanse danseressen die je welkom heetten, tot de aankleding van Vuelta Hollanda: de benaming van de Nederlandse etappes. De presentatie deze middag werd gedaan door Nynke de Jong en de net gestopte renner Bram Tankink en zij kwamen al fietsend het podium op. Onze burgemeester Paul Depla mocht als eerste de aanwezigen toespreken en de Vuelta gaat “een Fiesta Breda worden, waar heel Breda in betrokken wordt”.

De minister van VWS, Bruno Bruins, bracht ook een bliksembezoek en was lovend dat “de provincies Brabant en Utrecht en de betrokken gemeenten zich zo hebben ingezet om dit wielerspektakel naar Nederland te halen”.

la vuelta hollanda la vuelta hollanda

Maar waar wij als Breda natuurlijk op zaten te wachten, is hoe de route van de etappe Breda – Breda precies zou verlopen. We komen nog terug op de routes van de eerste twee etappes, maar zo verloopt de laatste etappe van de Vuelta 2020 in Nederland.

Etappe Breda – Breda

De renners starten vanaf het Kasteelplein met als decor het Kasteel van Breda. Vervolgens worden de dorpen Alphen Chaam, Baarle-Nassau, Gilze en Rijen, Dongen, Oosterhout, Drimmelen, Moerdijk, Halderberge, Steenbergen, Bergen op Zoom, Woensdrecht (Brabantse wal), Roosendaal, Ruchpen, Etten-Leur en de renners finishen op het Chasséveld. Kunnen we een sprintfinish verwachten?

Reacties

De laatste Nederlandse winnaar van de Vuelta, Joop Zoetemelk, laat ons weten dat de etappe Breda – Breda “een mooie etappe is”. “Met de dijkjes, veel wind en door de typische Nederlandse dorpjes, kun je hier de Vuelta niet winnen, maar zou je die wel kunnen verliezen”. “Het is een echt Nederlandse etappe”, wat inhoudt dat de klassementsrenners attent van voren moeten koersen. We kennen allemaal wel de etappes in grote rondes, waarin ineens waaiers worden gevormd en de hele boel op de kant gaat. Als je de slag dan mist, verlies je kostbare tijd! En dat al na drie dagen koers, dan kan het lastig worden.

De Bredase wielrenner, Stef Clement, die door een blessure zijn actieve fiets carrière heeft moeten stoppen begin dit jaar, laat in gesprek met Breda Nieuws weten dat de “ze heel West-Brabant pakken”. “Er zijn veel West-Brabantse gemeenten die zich ontpoppen als wielergemeente, en er wordt in deze etappe langs veel van deze gemeenten gekoerst. Denk aan Chaam, Rucphen en dat is mooi voor hen”.

la vuelta hollanda

Fiesta Breda

Augustus 2020 is nog ver weg en aan het einde van dit jaar zal het complete programma bekend zijn van de Vuelta 2020 en hoe de route er in Spanje zelf uit gaat zien. Nederland, Brabant en Breda kunnen zich op gaan maken voor een fiësta en onder het motto van de stad: Breda brengt het samen, zullen er in de aanloop hier naartoe veel mooie initiatieven worden ontgonnen, om samen toe te leven naar deze zonnige augustusdag, met hopelijk een Nederlands tintje.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen