Tevredenheid van Bredase ondernemers stijgt fors

Foto: CC0/Public Domain

De tevredenheid van ondernemers over Breda is de afgelopen twee jaar flink gestegen.

Dit is mede te danken aan de stevige inzet op de ondersteuning vanuit de gemeente. Ondernemers beoordelen het vestigingsklimaat met een 7,0 (dit was eerst een 6,4) en het ondernemersklimaat met een 6,9 (dit was eerst een 6,4). Ook zijn ondernemers veel positiever over de dienstverlening in Breda; deze is gestegen van een 6,1 naar een 6,7, zo laat de gemeente Breda weten.

Wethouder Boaz Adank is zeer verheugd met de positieve cijfers: “We zagen afgelopen jaren al dat ondernemers vertrouwen hebben en weer durven ondernemen. Dat leidde ertoe dat het aantal bedrijven fors is gestegen en er alleen al 2000 banen in Breda zijn bijgekomen. Ook hebben we met ons ondernemersteam ingezet op een professionele en persoonlijke ondersteuning. We hebben veel bedrijven kunnen helpen bij verschillende vragen. Of het nu ging om groei, verhuizing of arbeidsplaatsen, op alle vlakken kon men ondersteuning krijgen. De peiling laat nu zien dat onze inzet zijn vruchten afwerpt. We blijven ondernemers daarom de komende tijd de aandacht geven die zij nodig hebben, zodat zij zich kunnen blijven ontwikkelen en groeien.”

Deskundig team

In 2016 is het ondernemersteam opgericht. Dit team van experts heeft gezorgd voor structuur en focus binnen de dienstverlening aan ondernemers. Adank: “Dat deze aanpak zijn vruchten afwerpt blijkt wel aan de resultaten uit de peiling. De dienstverlening en dan met name de deskundigheid en vriendelijkheid worden sindsdien beter beoordeeld (van 6.1 naar 6.7).”

Gunstig ondernemers- en vestigingsklimaat

Om het ondernemersklimaat te laten bloeien investeert Breda in het samenbrengen van partijen. Denk aan het samenbrengen van ondernemers, onderwijs en overheid tijdens bijeenkomsten als ‘Ondernemend Breda Ontmoet’. Maar ook aan het samenbrengen van ondernemers met bestaande netwerken als VNO NCW Zeeland Brabant, Betrokken Ondernemers, De Maatschappij en Regio Business.

De realisatie van een internationale treinverbinding, de investeringen op toegangswegen en investeringen in de binnenstad zorgen voor een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor bedrijven. Dit zien we terug in het aantal nieuwe zoekaanvragen voor nieuwe vestigers, waaronder verschillende internationale bedrijven.

Ondernemers positief gestemd

Het gros van de ondernemers is positief over de toekomst. De grootste uitdagingen die door ondernemers worden genoemd, zijn de krapte op de arbeidsmarkt, internationale ontwikkelingen zoals de Brexit en concurrentie. Het Ondernemersteam van de gemeente denkt hierover graag met bedrijven mee. Zo is binnen het Ondernemersteam onlangs nog een Brexit-deskundige aangewezen.

De gemeente Breda voert eens in de twee jaar een ondernemerspeiling uit. Aan de laatste peiling hebben 750 ondernemers deelgenomen. Dit zijn onder andere ondernemers in de sectoren Groot- en detailhandel, advisering, onderzoek en specialiste zakelijke dienstverlening. Zij zijn gevraagd naar het vestigingsklimaat, het ondernemingsklimaat, de bedrijfsomgeving, de dienstverlening van de gemeente en de economische situatie en arbeidsmarkt.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

0