Oproep: lever je (illegaal) vuurwerk in op 28 en 29 december

Foto: Pexels

Door het landelijk vuurwerkverbod zijn bepaalde typen vuurwerk dit jaar verboden. Het hebben en vervoeren van dit vuurwerk is daarmee illegaal geworden. Daarom organiseert de gemeente inlevermomenten voor vuurwerk op maandag 28 en dinsdag 29 december.

De inleveractie is vergelijkbaar met inleveracties voor wapens. Dat betekent dat mensen ‘zonder straf’ hun vuurwerk kunnen inleveren Ze worden voor het bezit ervan dus niet strafrechtelijk vervolgd.

Tijdelijke mobiele inleverpunten

Inleveren van vuurwerk is mogelijk op twee dagen op vijf verschillende locaties in de stad. Ook mensen uit omliggende gemeenten kunnen bij deze inleverpunten terecht.

Maandag 28 december
• 10.30 tot 13.00 uur winkelcentrum Heksenwiel
• 13.30 tot 16.00 uur winkelcentrum Hoge Vucht
Dinsdag 29 december
• 09.30 tot 11.30 uur winkelcentrum Brabantplein
• 12.00 tot 14.00 uur winkelcentrum De Burcht
• 14.30 tot 16.30 uur winkelcentrum Tuinzigt

Bij deze inleverpunten zijn ook boa’s aanwezig die informatie kunnen geven, vragen kunnen beantwoorden en meldingen kunnen ophalen. Er is ook een speciaal transportbedrijf aanwezig. Zij nemen het vuurwerk in en vervoeren dit veilig naar een locatie waar het vernietigd wordt.

Vervoer en bezit

Het vervoer en bezit van vuurwerk is op dit moment niet toegestaan. Tijdens de inleverdag treden het Openbaar Ministerie en de politie niet op als het aannemelijk is dat de vervoerder onderweg is naar het inleverpunt. Na de inleveractie zetten politie en de gemeente volop in op controles rondom de opslag van vuurwerk in garageboxen en opslagloodsen.

Het tijdelijke vuurwerkverbod geldt niet voor vuurwerk uit de zogeheten F-1 categorie. Dit is een licht soort vuurwerk, zoals sterretjes, trektouwtjes en sierfonteintjes.

Coronamaatregelen bij inleveractie

We roepen op om met de auto en alleen te komen en bij klachten thuis te blijven. Op de inleverlocatie worden specifieke aanwijzingen gegeven om het inleveren veilig te laten plaatsvinden.

Meld overlast of opslag vuurwerk

Overlast door vuurwerk kan gemeld worden bij de gemeente via telefoonnummer 14076. Of via de website https://www.breda.nl/vuurwerk

De opslag van illegaal vuurwerk kan voor levensgevaarlijke situaties voor de omgeving zorgen. Meldingen van opslag of illegale handel wordt door de politie dan ook zeer serieus genomen. Vermoeden van opslag of handel in illegaal vuurwerk kunt u melden bij de politie, telefoonnummer 0900-8844 of via het nummer van Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden