Burgerinitiatief Herenboeren Op ’t Lies plant boomgaard

Foto: Herenboeren Breda

De boerderij van burgerinitiatief Herenboeren Op ’t Lies heeft sinds kort een boomgaard. Nadat in de zomer van 2020 de eerste groenten zijn geoogst en de kippen en varkens zijn aangeschaft, zijn onlangs verschillende bomen geplant. De boomgaard, met maar liefst 3.000 bomen en struiken van verschillende soorten, gaat de leden over enkele jaren voorzien van fruit, noten en bessen. Dit moet voor een groene impuls in de omgeving van het Liesbos zorgen.

Maandelijks groeien
Het initiatief ziet haar boerderij maandelijks groeien. Er komen wekelijks producten van het eigen land en steeds meer huishoudens sluiten zich aan bij de Herenboerderij. Momenteel kent de coöperatie bijna 200 deelnemende huishoudens waarvan het overgrote deel zich ook actief inzet om de boerderij tot een succes te maken; van oogsters tot ledenwervers en van teeltcommissie tot een activiteitencommissie.

Lokaal, gezond eten
Midden in de coronatijd is het project Herenboeren Op ’t Lies van start gegaan. Op het landgoed van Herenboeren wordt het land natuur-inclusief verbouwd. Hiermee wordt onder meer gelet op de biodiversiteit en de kwaliteit van het eten. Dit initiatief wordt niet alleen in Breda opgezet; in Nederland zijn nog 7 herenboerderijen in bedrijf en zo’n 20 initiatieven in oprichting.

Wensenlijst
Vanaf het voorjaar van 2021 grazen er op de boerderij verschillende runderen. Op dat moment moet ook de inrichting van de boerderij af zijn. De Herenboeren hopen dan hun boerderij officieel te openen. Dit stond eigenlijk in 2020 op de planning, maar is helaas uitgesteld vanwege de corona-ontwikkelingen. Het uiteindelijke doel is om met de boerderij jaarlijks 500 mensen van voedsel te voorzien. De herenboeren zijn te vinden op de hoek van de Sprundelsebaan en Liesdreef in Breda.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden