30 prachtige inzendingen voor De Brabantse Stijlprijs 2021

Foto: Provincie Noord-Brabant

De provincie Noord-Brabant heeft 30 prachtige inzendingen ontvangen voor de Brabantse Stijlprijs 2021 ‘Een thuis voor iedereen!’, waaronder een inzending uit Breda.

Deze rijke oogst laat zien dat er in Brabant veel mooie initiatieven zijn die naadloos passen bij het thema van deze stijlprijs. Vernieuwende woonvormen met oog voor omgeving en medemens en die inspelen op de behoeften van deze tijd.

De 30 initiatieven liggen verspreid over heel Brabant. Van Bergen op Zoom tot Overloon en van Andel tot Bladel. Regionaal zijn er geen grote verschillen. Maar wel opvallend is dat negen projecten zich bevinden in de gemeenten Eindhoven en ’s-Hertogenbosch. De meeste inzendingen liggen in de Brabantse dorpen en steden, vaak in of vlakbij het centrum of in bestaande woonwijken. Vaak gaat het om verandering van een bestaand gebouw, zoals een kerk, een kloostercomplex, een boerderij, een villa, een rijtjeswoning, een bedrijf of een school. Andere inzendingen richten een bestaande plek opnieuw in, na sloop of door een braakliggend terrein te benutten. Het deelnemersveld is zeer divers en varieert van initiatiefnemers, toekomstige bewoners en collectief particulier opdrachtgeverschap tot woningcorporaties, gemeenten, architecten en bouwers.

10 inzendingen uit Midden- en West-Brabant
Maar liefst 10 inzendingen voor De Brabantse Stijlprijs 2021 komen uit de regio Midden en West-Brabant. Ze liggen in Bergen op Zoom, Dinteloord, Andel, Roosendaal, Breda, Oosterhout, Dongen, Tilburg, Diessen en Hilvarenbeek.

Het project ‘WiBoz’ is nieuwbouw van een wooncomplex binnen de wijk Scheldevesting in Bergen op Zoom, voor 21 jongeren met een (licht) verstandelijke beperking, in combinatie met zorg en begeleiding.

In het project ‘Petrus & Paulus’ is de voormalige katholieke kerk in Dinteloord gerestaureerd en veranderd naar 27 huurappartementen voor kleine huishoudens met een gemeenschappelijke openbare ontmoetingsruimte.

In het centrum van Andel ligt inzending ‘Stichting De Bloesemhoff’, een nieuwbouw van een woongebouw met 24-uurszorg voor 16 jongvolwassenen met een verstandelijke beperking.

Inzending ‘De Snip’, net buiten de centrumring van Roosendaal in de wijk Burgerhout, is nieuwbouw van een woon-zorgcomplex met 59 particuliere huurappartementen voor senioren met voorzieningen.

Initiatief ‘Gezinshuis El Noor’ in de wijk Biesdonk in Breda is een samenvoeging van twee eengezinswoningen van woningcorporatie Alwel tot een intercultureel gezinshuis voor kinderen die niet meer thuis kunnen wonen.

In het centrum van Oosterhout gaat het bij ‘Van kantoor naar woningen voor spoedzoekers’ om transformatie van een bedrijfspand naar een woongebouw met zes huurappartementen, waarvan vier voor spoedzoekers.

In een van de hoofdstraten van Dongen ligt het project ‘Rijksmonument Heuvelstraat 8’, een restauratie en verbouwing van een leegstaande monumentale villa tot woning voor drie generaties binnen een familie.

Bij inzending ‘De Lindehoeve’ is een monumentale boerderij in de Tilburgse wijk Theresia, gerestaureerd en in collectief particulier opdrachtgeverschap ontwikkeld tot tien woningen en gezamenlijke voorzieningen.

Het initiatief ‘Stichting Benjamin en de Diessense Eenhoorn’ ligt in het centrum van Diessen en is een verbouwing van een voormalig seniorencomplex tot woongebouw met 24-uurszorg voor 11 jongeren, in combinatie met gebruik als dorpshuis.

Bij de inzending ‘Hof Zuiderbeek’ in Hilvarenbeek gaat het om de herontwikkeling van een locatie met twee basisscholen tot woongebied voor senioren met 13 patiowoningen en 19 appartementen, gerealiseerd in collectief particulier opdrachtgeverschap in samenwerking met woningcorporatie Leystromen.

‘Schatkist aan waardevolle projecten’
Gedeputeerde en juryvoorzitter Erik Ronnes: “Vrijwel alle inzendingen hebben betrekking op ‘samen wonen’ in combinatie met ‘samen het plan ontwikkelen’. Alles bij elkaar zie ik hier een schatkist aan waardevolle projecten. Het gaat om woongebouwen voor jongeren met een beperking, die vaak op initiatief van de ouders tot stand zijn gekomen. Maar er is ook een variatie aan projecten ingestuurd voor wonen met zorg voor senioren. In weer andere projecten werken mensen samen aan de realisatie van een woonbuurt, vaak vanuit gedeelde waarden. En het mooie is dat het vaak niet alleen gaat om het wonen in een gebouw of complex, maar nadrukkelijk ook om het samen leven in een buurt, met elkaar.”

Jury in september aan de slag
De jury, naast voorzitter Erik Ronnes, bestaat uit professionals die een breed veld aan expertise op dit thema hebben, zoals economie, duurzaamheid, gezondheid, zorg en ruimtelijk ontwerp. De jury zal later dan gepland aan de slag gaan, namelijk in september-november 2021. Reden hiervoor is de maatregelen rond de coronacrisis die het live uitvoeren van alle juryactiviteiten niet mogelijk maakt. Bovendien is het onwenselijk om inzendingen te beoordelen met woonvormen met kwetsbare mensen waar niet of nauwelijks bezoek mogelijk is. In de aankomende periode zullen alle inzendingen in het zonnetje worden gezet.

Kwaliteit van leefomgeving
De Brabantse Stijlprijs is een prijs van de provincie Noord-Brabant die zich richt op de kwaliteit van de leefomgeving in Brabant, waarmee we Brabanders uitdagen om mooie gerealiseerde projecten in te zenden. De winnaar van de juryprijs krijgt een fraaie trofee, eeuwige roem, extra publiciteit en podium. De winnaar van de publieksprijs ontvangt een geldbedrag van 2.500 euro. Maar bovenal biedt deze competitie een podium om elkaar te inspireren met gerealiseerde projecten, waar dan ook in Brabant. Deze derde editie van stijlprijs is gekoppeld aan het provinciale actieprogramma nieuwe woonvormen en zelfbouw.

De provincie ging voor de Stijlprijs 2017 op zoek naar Brabantse voorbeeldprojecten in de publieke ruimte voor de Omgevingsvisie. De Stijlprijs 2014 stond in het teken van openbare ruimteprojecten voor het bestuurlijke programma Mijn Mooi Brabant.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden