Jongerencoach Johan Groenewegen: “Pak zelf het stuur!”

Foto: Dream Academy

Je loopt vast, zit niet zo goed in je vel of weet niet wat je wilt. Een coach kan jou dan helpen om verder te komen in jouw proces en inzichten te krijgen in waar jouw talenten en valkuilen liggen.

Jongerencoach Johan Groenewegen uit Made vertelt wat hij graag zelf als jongere had willen leren over persoonlijke groei, regie over je eigen leven nemen en je eigen geluk creëren. In hoeverre heb jij als jongere ooit contact gezocht met een coach? Tegenwoordig zijn er veel coaches die je als jongere kunnen begeleiden bij levensvragen. Dat was, toen ik vroeger jong was, anders. Ik had er in ieder geval nog nooit van gehoord. Daarnaast was het toen nog niet zo gewoon om naar een coach te gaan om hulp in te schakelen. Tegenwoordig is dat veel normaler en zoeken mensen eerder hulp bij vragen waar ze zelf geen antwoord op hebben. Dat dit nu kan, zie ik echt als groot voordeel voor jongeren.

Wat hield jou als jongere bezig?

In ieder geval niet de schoolse vakken! Ik had altijd het gevoel dat er belangrijkere dingen te leren waren dan aardrijkskunde en geschiedenis . Ik was vooral bezig met vragen als: hoe leer ik mijn hart volgen, wat betekent gelukkig worden, en hoe ik doe ik dat dan? Waarom denken en handelen mensen op een bepaalde manier? Hoe komt het dat sommige mensen succesvoller en gelukkiger lijken dan anderen? Hoe zorg ik dat ik zelf succesvol ben? Ik ben lang met die vragen rond blijven lopen en ben daar pas na mijn 40 ste antwoorden op gaan zoeken. Inmiddels weet ik door mijn opleiding, het lezen van allerlei boeken en het volgen van andere coaches op internet dat mindset en motivatie hier een grote rol bij spelen. Als ik zelf bij een coach terecht had gekund, dan had ik veel daar veel eerder antwoord op kunnen krijgen.

Wat had je als jongere nog meer willen ontdekken met behulp van een coach?

Ik heb een lange tijd gedacht dat het leven je overkomt en dat je er zelf niet zoveel invloed op hebt. Je leert dingen van je ouders, je leert dingen op school, je leert van je eigen ervaringen en dat wordt dan het leven dat je leidt. Ik heb pas later geleerd dat dit niet helemaal waar is. Je hebt zelf de regie over je eigen leven. Door zelf leiding te nemen, ben je beter in staat je eigen leven vorm te geven en je eigen geluk te creëren. Volgens mij is dat de zin van het leven; kijken wat je graag doet, en daar echt voor durven gaan. Ongeacht wat je ouders of vrienden zeggen. Je bent tenslotte zelf de bestuurder van jouw leven, dus waarom zou je iemand anders achter het stuur plaats laten nemen?

Wil jij weten hoe je zelf de regie over jouw leven neemt? Kijk hier voor 5 gratis bewezen tips!

Johan Groenewegen
Meer weten? Ga naar de website | Facebook | Instagram

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden