Toename nieuwe coronagevallen en coronapatiënten in ziekenhuizen

Foto: Pixabay / Pete Linforth

Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn bij het RIVM 8868 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is het hoogste aantal sinds 7 januari. Vergeleken met vrijdag gaat het om een toename van 1260.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft in de afgelopen zeven dagen 50.672 positieve tests geregistreerd. Dat komt neer op gemiddeld 7239 nieuwe gevallen per dag.

Volgens het RIVM laten de laatste tijd meer mensen zich testen op besmetting, maar stijgt ook het percentage positieve tests onder hen. Dat wijst erop dat er daadwerkelijk meer besmettingen zijn om vast te stellen. De afgelopen weken zijn ook steeds meer kinderen getest op het virus.

Rotterdam telde de meeste nieuwe gevallen afgelopen etmaal, met 468 positieve tests. In Amsterdam zijn 385 inwoners positief getest. In Den Haag kwamen 218 besmettingen aan het licht, in Tilburg 172, op de voet gevolgd door Utrecht (171).

Afgelopen etmaal is het overlijden van 29 coronapatiënten geregistreerd, vier meer dan op vrijdag. Sinds het begin van de uitbraak zijn ruim 1,2 miljoen mensen in Nederland positief getest. Van bijna 16.500 mensen is zeker dat ze aan het coronavirus zijn overleden.

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen opnieuw toegenomen

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is zaterdag voor de derde opeenvolgende dag toegenomen. Het totale aantal opgenomen patiënten met Covid-19 is nu 2238, dat zijn er 17 meer dan vrijdag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de intensive care liggen 643 coronapatiënten, 18 meer dan een dag eerder. Het is de achtste achtereenvolgende dag dat dit aantal boven de 600 ligt. Daarvoor schommelde het aantal ongeveer twee weken lang tussen de 550 en 600, en eerder ging het aantal een maand lang heen en weer tussen 500 en 550.

Op de verpleegafdelingen liggen nu 1595 Covid-patiënten, één minder dan vrijdag. Door de toenemende drukte werden in het afgelopen etmaal tien patiënten overgebracht naar ziekenhuizen in andere regio’s, onder wie twee ic-patiënten.

“De instroom en bezetting in de ziekenhuizen stijgen geleidelijk verder. Dit is in lijn met de verwachting”, zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). “Omwille van de continuïteit van zorg bereiden de ROAZ-regio’s (Regionaal Overleg Acute Zorg) zich momenteel voor op een opschaling van hun gezamenlijke ic-capaciteit naar 1450 bedden in de loop van de volgende week”, vervolgt hij. De totale capaciteit op de ic is nu 1301 bedden. In totaal zijn daar nu 1095 bedden bezet.

Bron: ANP / Nieuws.nl

 

 

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden