Coaching voor veel jongeren nog een drempel

Foto: Dream Academy

Als je het even niet weet of op een kruispunt staat in je leven, kan coaching je verder brengen in jouw proces en dichterbij het realiseren van je dromen. Toch blijkt die eerste stap zetten voor veel jongeren lastig. Helemaal niet nodig vertelt jongerencoach Johan Groenewegen.

Met zijn bedrijf, Dream Academy, biedt hij laagdrempelige trajecten aan, waarbij je op zoek gaat naar je passie, je kwaliteiten leert kennen en meer zelfvertrouwen krijgt.

Visualiseren

Carmen (24) volgde een traject bij Johan. “Ik wilde ontdekken waar mijn interesses liggen, waar ik energie ik uit haal, om het juiste beroep te kiezen. Ik wilde hiermee aan de slag, maar wist niet goed hoe, waar ik moest beginnen. Ik ben mijn onzekere gedachten als waarheid gaan zien en was ervan overtuigd dat ik niets kan en weinig leuk vind.”

In zijn praktijk ziet Johan dit ook. “Veel jongeren denken in cirkeltjes en daardoor lukt het niet om zelfstandig in beweging te komen. Ook weten veel jongeren niet wat hun passie is in het leven. Wat maakt je echt blij en wat wil je nog graag bereiken of doen in je leven? Ik vraag weleens aan jongeren om zich in te beelden hoe zij als 90-jarige terugkijken op een succesvol leven. Vaak hebben ze hier dan nog geen antwoord op. Visualiseren helpt je om in beweging te komen en ergens naar toe te werken. Na afloop van een traject met praktische oefeningen, zeggen jongeren vaak: had ik maar eerder een coach ingeschakeld .”

Steun

Voor Carmen lag de drempel om hulp in te schakelen een jaar geleden nog erg hoog. Zij vond dat ze geen hulp nodig had en haar moeilijkheden niet ‘ernstig’ genoeg waren. Haar vriend wist haar in de juiste richting te sturen. “Om hulp vragen, voelde dankzij hem niet meer als iets geks, maar als iets wat iedereen goed zou kunnen helpen, waar je ook mee rondloopt. Ik voelde ook een drempel naar mijn ouders toe om over mijn gevoelens te praten. De steun van iemand, die dichtbij je staat, is voor mij wel het allerbelangrijkste geweest om hulp te zoeken. Mijn vader heeft mij uiteindelijk geholpen om de juiste goede coach te vinden.”

Grote veranderingen

Het traject bij Johan heeft Carmen veel gebracht. Voordat ze hieraan aan begon, kon zij zich dagelijks druk maken om hoe zij zich voelde en de voor haar gevoel uitzichtloze toekomst. “De hulp die ik tot nu toe heb gekregen heeft ervoor gezorgd dat ik niet meer van dag tot dag in een sombere bubbel leef en weer meer vertrouwen heb in de toekomst.” Jongeren op deze manier verder helpen is wat Johan het meeste voldoening geeft en de reden dat hij coach is geworden. “Uit eigen ervaring weet ik hoe gaaf het is om een traject met een coach te doorlopen. Het is verbazingwekkend hoe je met kleine stappen een grote verandering teweeg kan brengen.”

Wil jij weten hoe je zelf de regie over jouw leven neemt? Kijk hier voor 5 gratis bewezen tips!

Johan Groenewegen
Meer weten? Ga naar de website | Facebook | Instagram

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen