Mogelijk sneeuw in tweede helft van januari

Foto: Pixabay

Er komt een einde aan een periode met extreem zacht weer. Volgens Weeronline begint de tweede helft van januari met vrij koud januariweer, hoewel echt winterweer uitblijft. Wel is er door de dalende temperaturen kans op hagel en witte sneeuw.

Deze week verloopt vrij koud met maxima van 2-5 graden en in de nacht en vroege ochtend kan het licht vriezen. Handschoenen zul je dus weer nodig hebben en ook de autoruiten zullen af en toe gekrabd moeten worden. Normaal is het in deze tijd van het jaar een graad of 6 overdag en ligt de temperatuur ’s nachts rond het vriespunt.

De neerslag raken we niet kwijt en in combinatie met de dalende temperaturen stijgt hierdoor de kans op winterse neerslag. We krijgen een buiig weertype, waarbij een vrij koude noordwestenwind buien vanaf de Noordzee aanvoert. Hierbij is naast regen ook kans op hagel en natte sneeuw.

Het zal in combinatie met de noordwestenwind guur aanvoelen, zeker na al het zachte weer waar we aan gewend zijn geraakt. Kleed je dus goed warm aan. Tussen de buien door is de zon te zien. Een laagstaande zon en een nat wegdek kunnen je verblinden in het verkeer. Hou dus ook je zonnebril bij de hand.

Lokaal zou het komende week best even wit kunnen worden, maar een langdurig wit landschap zit niet in de verwachting. Na al het zachte weer is de bodem warm en smelt sneeuw snel weg. Naast buien kan soms ook een wat groter neerslaggebied overtrekken. Vooral landinwaarts kan dit ook (natte) sneeuw opleveren, maar het blijft niet of niet lang liggen. Ook voor schaatsen op natuurijs wordt het niet koud genoeg.

Terugkeer zacht weer
Ben je een koukleum dan hoef je waarschijnlijk maar even door te bijten. Richting het einde van de maand neemt de kans op relatief zacht weer opnieuw toe. Een kleine kans op aanhouden van het vrij koude januariweer maakt de verwachting wel onzeker. Maar de meeste weermodellen wijzen op een terugkeer van een zuidwestelijke stroming, waarbij zachtere oceaanlucht wordt aangevoerd en het regelmatig regent. Daarbij worden normale neerslaghoeveelheden verwacht. De wisselvalligheid wordt soms even onderbroken met droge en rustige dagen.

Voor de eerste weken van februari zien we de kans op een nat weertype toenemen en daarbij is het zacht tot zeer zacht. In zo’n setting kan het regelmatig onstuimig zijn en moeten we niet gek opkijken als het een keer tot storm komt. Later in februari neemt de kans op een minder nat weertype toe, maar de verwachting wordt dan wel erg onzeker.

Bron: Weeronline 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen