Medewerkster hoeft opleiding na einde contract niet terug te betalen

Foto: Pexels

Een werkneemster van wie de arbeidsovereenkomst door de werkgever niet wordt verlengd, hoeft haar studiekosten niet terug te betalen aan het bedrijf. Dat bepaalde de rechtbank in Rotterdam onlangs.

De omstandigheden uitgelegd: de werkneemster treedt op 17 augustus 2018 in dienst bij het bedrijf als helpende/begeleidster. Ze krijgt een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd van een half jaar. Deze overeenkomst wordt nadien nog verlengd met twee maanden tot en met 30 april 2019. Vanaf het moment dat de vrouw in dienst treedt, wordt zijn ingeleend door een ander bedrijf.

Opleidingsovereenkomst

Al vrij snel nadat de vrouw haar eerste arbeidsovereenkomst heeft getekend, sluit zij ook een opleidingsovereenkomst met haar werkgever. De vrouw gaat de opleiding tot Verzorgende IG niveau 3 volgen. In de opleidingsovereenkomst staat onder meer het volgende bij Artikel 4: 

4.1 Werknemer zal het bedrag aan de werkgever voldoen, indien de opleiding op initiatief van werknemer voortijdig wordt beëindigd.

4.6 De werknemer is eveneens verplicht de tot dan toe ontvangen opleidingskosten terug te betalen indien hij de organisatie, voor het beëindigen van de opleiding, vrijwillig verlaat. In principe zal één en ander worden verrekend met de eindafrekening van het salaris, tenzij een andere terugbetalingsregeling wordt afgesproken.

4.7 De werknemer machtigt de werkgever de op grond van deze overeenkomst verschuldigde bedragen te verrekenen met de bedragen welke bij het einde van de dienstbetrekking nog aan de werknemer voldaan moeten worden. De in deze overeenkomst als begroot vermelde bedragen zullen tussen partijen als werkelijke en reële kosten van de opleiding gelden.

4.8 De werknemer is niet gehouden tot de hier bedoelde betalingen, indien het dienstverband door de werkgever wordt beëindigd.

Arbeidsovereenkomst wordt niet verlengd

De werkgever laat de medewerkster op 18 maart 2019 weten dat haar arbeidsovereenkomst na 30 april niet wordt verlengd. De vrouw treedt vervolgens in dienst bij het bedrijf waar zij eerder al door werd ingeleend via haar vorige werkgever en tekent hier een arbeidsovereenkomst voor de duur van één jaar. Enkele maanden later op 24 juni besluit de vrouw om hier ontslag te nemen met inachtneming van de opzegtermijn van één maand. Tussen 1 augustus 2019 en eind 2020 werkt de vrouw als zelfstandige nog regelmatig voor hetzelfde bedrijf. Eind 2019 heeft ze ook haar opleiding tot Verzorgende IG niveau 3 met diploma afgerond.

Eis terugbetaling opleidingskosten

De voormalige werkgever stapt naar de kantonrechter en eist op grond van de gesloten  opleidingsovereenkomst terugbetaling van de door hem voor de werkneemster betaalde opleidingskosten. Het bedrijf stelt dat de arbeidsovereenkomst van rechtswege is geëindigd en dat het aanzeggen van het einde van de arbeidsovereenkomst niet kan worden beschouwd als een situatie waarin sprake is van een einde van de arbeidsovereenkomst door de werkgever. 

Meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met RechtNet Advocaten via [email protected] of bel naar 073-6154311.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen