Stichting DierenLot: steeds meer mensen betalen geld om dier af te staan

Foto: Dierenopvangcentrum Breda

Steeds meer mensen zijn bereid geld te betalen om hun dier af te staan. Dat zegt Stichting DierenLot, die onderzoek deed naar de volle dierenasiels.

Volle dierenasiels

Asiels merken een duidelijke toename in het aantal dieren dat door hun baasje zelf wordt afgestaan, wat vaak alleen kan als afstandsgeld betaald wordt. Vooral katten, konijnen en knaagdieren worden vaak bij een asiel ondergebracht. Stichting DierenLot baseert zich op gegevens van zestig dierenasiels die een vragenlijst hebben ingevuld en vijftien aanvullende reacties. Ongeveer een derde van de asiels spreekt van een grote toename. Een vijfde merkt een geringe toename. De meest genoemde redenen die mensen aangeven wanneer ze een huisdier afstaan zijn dat ze geen geld of tijd meer hebben om het dier goed te verzorgen of dat het dier gedragsproblemen heeft.

Zwerfdieren

Ook het aantal zwerfdieren dat bij dierenasiels wordt gedumpt is toegenomen. 42,6 procent van de asiels ziet een groot verschil ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Volgens DierenLot zorgt de toename ervoor dat steeds meer asiels moeite hebben om dieren op te vangen die worden afgestaan of gedumpt. Niet alleen de capaciteit, maar ook de financiƫn ontbreken. Asiels moeten dan ook geregeld een verzoek om een dier op te vangen, afwijzen.

  • bron: Nieuws.NL / ANP
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen