Fotoverslag Stripfestival Breda, geschiedenis herhaalt zich

Ook dit jaar mocht Chassé Theater gastheer zijn voor Stripfestival Breda 2023. Het is een leuke traditie geworden voor iedereen. Zowel voor de bezoekers als voor de standhouders. Wat is beter om binnen te komen en precies weten waar je moet zijn? Dit was ook te merken. Menig bezoeker dook op de bakken en zocht naar het ene album om de collectie compleet te maken. Wat opviel was ook jongere bezoekers hier aan deelnamen. Jong geleerd, oud gedaan?

Anderen kwamen voor de artiesten. Vele tekenaars namen de tijd om hun album te signeren en een praatje te maken. Dat wachten een noodzaak was, was wel duidelijk. Her en der werden opvouwbare krukjes en zitjes tevoorschijn getoverd. Maar dan ga je ook met een uniek exemplaar naar huis.

Ook dit jaar werd de Willy Vandersteen prijs uitgereikt tijdens het Stripfestival. Veerle Hildebrandt mocht dit jaar de prijs in ontvangst nemen van burgemeester Depla voor haar graphic novel Hild: de vrouwen van Nibelungen. Alles wat je ziet, is door Veerle zelf gedaan: het tekenwerk, inkleuren, het verhaal, zelfs de kleur van het kapitaalbandje is door haar gekozen. Van Joris Mertens, winnaar van Willy Vandersteenprijs 2022, kreeg zij een mooie tekening. Een traditie die zij doorzet om een opdrachttekening te maken voor de winnaar van volgend jaar.

Burgemeester Paul Depla stond er even bij stil hoelang een stripfestival bestaat in Breda. In de huidige vorm bestaat het Stripfestival al zeker een decennia lang. Maar in het verleden werd de Stripdagen onder andere ook in Breda gehouden. Toen vond het plaats in het Turfschip, wat al lang plaats gemaakt heeft voor het Pathé Theater. Te bedenken dat de kleinste bezoekers destijds het stokje hebben overgenomen en nu weer overdragen aan de volgende generatie.

De nieuwe Striptekenaar des Vaderland werd bekend gemaakt tijdens het Stripfestival. Jan Vriends, bekend van strips in Roos Vink in Tina en JanJaap in AD, kreeg het potlood overhandigd en neemt het over van Herman Roozen.

Zie meer foto’s via de Fotoserie link bovenaan dit artikel.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen