Te veel mensen in grote problemen door online gokken

Foto: Pexels (CC0-Public Domain)

Er zijn “onnodig veel” mensen in de problemen gekomen door de legalisering van online gokken twee jaar geleden. Dat meldt de Nationaal Rapporteur Verslavingen (NRV), professor Arnt Schellekens, in een rapport. Gokkers kampen vaak met schulden, depressies en suïcidaliteit en worden daar veel te weinig tegen beschermd, aldus de rapporteur.

Hij stelt 22 maatregelen voor, zoals een maximumbedrag dat bij alle aanbieders tezamen vergokt mag worden. Ook moet er een bindende zorgplicht komen, zonder dat de gokbedrijven zelf zich bemoeien met het tot stand komen daarvan. Verder moeten gokkers beter worden geïnformeerd over de risico’s en moeten reclames worden ingeperkt, vindt Schellekens.

Kansspelaanbieders moeten van de rapporteur aansprakelijk worden gesteld voor de schade als iemand zo veel gokt dat die in de financiële problemen komt. Dat betekent dat de speler in een juridische procedure de schade kan verhalen bij een gokbedrijf dat zich niet houdt aan de zorgplicht.

Het instellen van een ‘verlieslimiet’ van alle gokwebsites bij elkaar opgeteld is technisch vrij ingewikkeld, geeft Schellekens toe. Maar het is wel mogelijk, want in Duitsland is dit al geregeld. Hij vindt bovendien dat meer grenzen moeten worden gesteld aan zeer verslavende spellen waarin gokkers snel geld kunnen verliezen of winnen, zoals online fruitautomaten.

Sinds reclames van gokwebsites zijn toegestaan in oktober 2021 is hier gemiddeld 13 miljoen euro per maand aan uitgegeven. Reclames op radio en televisie zijn sinds juli verboden en er zijn ook regels in de maak om sponsoring van sportclubs te verbieden. Maar op internet mag nog wel worden geadverteerd. De rapporteur is voor “verregaande inperkingen” die lijken op het verbod op tabaksreclame.

Het is het eerste advies van Schellekens in zijn rol als NRV. Demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) gaat de aanbevelingen bespreken met collega’s Franc Weerwind (minister voor Rechtsbescherming) en Conny Helder (minister voor Langdurige Zorg). Eind dit jaar komt het kabinet met een inhoudelijke reactie.

Bron ANP | Gokverslaafd? Zoek hulp voor je probleem.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen