Hersenstichting lanceert Experience voor prikkelvriendelijke werkvloer

Vandaag lanceren de Hersenstichting en stichting Onbeperkte Denkers een ‘Experience’ voor werkgevers en werknemers. Deze online Experience neemt werkgevers en werknemers mee naar een werkplek waar prikkels ongefilterd binnenkomen. Met deze ervaring kunnen zij zich beter inleven in de praktijk, zoals veel mensen met hersenletsel dat dagelijks ondervinden.

De Experience is onderdeel van het werkgeversprogramma Zet alle hersenen aan het werk, dat de Hersenstichting dit jaar samen met Onbeperkte Denkers lanceerde. Met dit programma maken beide stichtingen zich hard voor een inclusieve arbeidsmarkt waar ruimte is voor alle breinvarianten.

Experience: Overprikkeling bij hersenletsel
Een kantoortuin, druk en luid pratende collega’s of fel licht: in een werkomgeving kunnen veel factoren ervoor zorgen dat iemand overprikkeld raakt. Wanneer je prikkels minder goed kunt verwerken, bijvoorbeeld als je hersenletsel hebt, dan kan dat invloed hebben op je functioneren. Hier wordt vaak onbegrip over ervaren, omdat je het aan de buitenkant niet kunt zien. Om iedereen op de werkvloer beter te laten snappen hoe het is om last te hebben van overprikkeling, heeft de Hersenstichting samen met stichting Onbeperkte Denkers een nieuwe Experience ontwikkeld. De Experience geeft een indruk hoe iemand met hersenletsel de werkvloer kán ervaren. De mate waarin iemand last heeft van prikkels verschilt namelijk van persoon tot persoon.

Zet alle hersenen aan het werk
De Experience is onderdeel van het programma Zet alle hersenen aan het werk. Dit programma maakt medewerkers en leidinggevenden meer bewust van de verschillende breinvarianten op de werkvloer. Het programma wordt ondersteund door een platform met informatie, ervaringsverhalen, podcasts, video’s, belevingen (experiences) en tools om met (neuro)diversiteit en inclusie aan de slag te gaan. Bedrijven en organisaties kunnen kosteloos aan het programma deelnemen.

David Verschoor, directeur Hersenstichting: ‘In onze samenleving is werken één van de belangrijkste manieren om mee te doen. Toch zitten mensen met een bijzonder brein, zoals bij een hersenaandoening, thuis op de bank. Zij kunnen en willen werken, maar worden vaak niet begrepen en op waarde geschat. Als we belemmerende factoren wegnemen, aanpassingen doen op bijvoorbeeld het gebied van overprikkeling en duurzame werkplekken realiseren, kunnen we ervoor zorgen dat deze groep weer meedoet.’

Werkgevers kunnen hét verschil maken, vinden de Hersenstichting en stichting Onbeperkte Denkers. Door kansen te bieden en ruimte te maken. In werk en ontwikkelingsperspectief. Door te denken in mogelijkheden en niet in beperkingen. En mensen te zien voor hun talent en voor wat ze wel kunnen.

Martijn de Wildt, initiatiefnemer van stichting Onbeperkte Denkers: ‘We zijn al snel geneigd om te benadrukken wat iemand niet (meer) kan. Als je juist het talent, het potentieel en de ontwikkeling als startpunt neemt, zijn er zoveel meer mogelijkheden. Bovendien zijn werkgevers vaak verrast hoe je relatief eenvoudig de juiste randvoorwaarden creëert.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen