Wil jij je bedrijf verduurzamen? Volg deze 4 stappen

Foto: Pixabay

De stijgende energieprijzen hebben eraan bijgedragen dat de verduurzaming van bedrijven in een stroomversnelling is geraakt. Een goede ontwikkeling, want de impact op het milieu wordt hierdoor alleen maar minder. Daarbij komt dat het investeren in duurzaamheid op de lange termijn ook goed is voor je eigen portemonnee.

Ben je ondernemer, maar heb je nog weinig aan verduurzaming gedaan? Dan vind je het nu misschien tijd om dit alsnog te doen. Wij kunnen ons voorstellen dat je niet weet waar je moet beginnen. Daarom hebben wij hier een handig stappenplan uitgewerkt om je bedrijf te verduurzamen.

Stap 1: Zoek uit waar de grootste kansen liggen
Het verduurzamen van je bedrijf kan je behoorlijk veel geld kosten. Reden genoeg om eerst uit te zoeken waar kansen liggen op het gebied van duurzaamheid. Onderneem je vanuit een oud pand? Dan is de kans groot dat je nog veel kunt winnen op het gebied van isolatie. Oude bedrijfspanden zijn over het algemeen namelijk veel minder goed geïsoleerd dan nieuwere panden. Daarnaast kan het interessant zijn om zonnepanelen op het dak te installeren. Met behulp van deze panelen wek je zelf groene stroom op, waardoor je minder grijze stroom af hoeft te nemen.

Als je zelf geen kaas gegeten hebt van verduurzaming, lijkt het je misschien geen goed idee om zelf uit te zoeken waar de grootste kansen liggen. Gelukkig hoeft dit ook niet, want je kunt hier een professional voor inschakelen. Zo’n iemand maakt een rondje door je bedrijf en vertelt je daarna welke investeringen de moeite waard zijn. Hierdoor weet je direct waar je het meeste resultaat mee kunt behalen.

Stap 2: Bepaal waarin je wilt investeren
Weet je inmiddels waar de grootste kansen liggen op het gebied van duurzaamheid voor je bedrijf? Dan wil je hier misschien zo snel mogelijk mee aan de slag gaan. Als er meerdere opties zijn om je bedrijf te verduurzamen, moet je misschien knopen doorhakken. Het kan namelijk dat er niet genoeg geld is om je bedrijf direct van top tot teen te verduurzamen. Bepaal in dat geval waar je wel en niet in wilt investeren. Als je een professional hebt ingeschakeld, kan hij je adviseren over de volgorde. Hij houdt hierbij niet alleen rekening met het klimaat, maar ook met het financiële voordeel dat jij erdoor behaalt.

Stap 3: Regel een financiering
Een bedrijfspand verduurzamen kost vaak behoorlijk veel geld. Veel bedrijven hebben het geld dan ook niet liggen om dit zelf te financieren. Je kunt ervoor kiezen om de verduurzaming in stapjes door te voeren, maar dat hoeft niet. Bij een bank kun je namelijk een zakelijke lening aanvragen om je bedrijf te verduurzamen. Doordat het bedrag bij deze financieringsvorm op je zakelijke rekening gestort wordt, kun je er direct mee investeren in verduurzaming. Gaat het om een minder groot bedrag? Dan biedt zakelijk krediet mogelijk ook uitkomst. 

Stap 4: Vraag offertes op bij verschillende bedrijven
Heb je het geld bij elkaar? Dan ben je in principe klaar om te investeren in verduurzaming van je bedrijf. Je moet alleen nog op zoek naar één of meerdere bedrijven die je wensen kunnen realiseren. Om te voorkomen dat je onnodig veel betaalt, vraag je offertes op bij verschillende bedrijven. Leg deze vervolgens naast elkaar en maak een vergelijking. Staar je hierbij niet blind op de prijs, maar kijk ook wat je allemaal voor je geld krijgt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen