Haven bovenaan lijst van Bredase straatintimidatie hotspots

Foto: Pexels

Sinds de lancering van het meldpunt www.intimideermijniet.nl in 2021 zijn het Valkenbergpark, het station en de Willemstraat steevast hotspots van straatintimidatie in Breda geweest. De Grote Markt en de Haven voegen zich aan deze lijst in 2023. “Vooral de Haven springt hier echt uit. De Haven is dit jaar zelfs de nummer #1 hotspot. Voorheen was dit het Valkenbergpark, maar die deelt momenteel een tweede plaats met het station en de Grote Markt,” aldus Eline Kouwenberg, projectleider van intimideermijniet. 

Wat de reden kan zijn dat deze locaties steeds populairder worden? Volgens Kouwenberg kan je daar niet direct een duidelijk antwoord op geven, daarvoor moet je meer onderzoek doen. “Maar we zien natuurlijk dat de Haven een populairder uitgaansgebied wordt. Er zijn meer buitenfeesten en zowel in de winter als in de zomer is het aantrekkelijk om er een biertje te drinken. Naast de horeca zie je ook dat de straat parallel aan de Haven erg incident gevoelig is. Zo blokkeren auto’s de weg voor vrouwelijke fietsers en worden mensen nageroepen of achtervolgd terwijl ze naar huis lopen. Het kan zijn dat de verbouwingen rondom dit gebied niet bijdragen aan een veilige sfeer. 

Wat daarnaast zorgwekkend is, is dat meer dan 1 op de 3 meldingen op de Haven en 3 op 4 meldingen op de Grote Markt gaat om ongewenst aanraken. Denk hierbij aan iemand in de billen, het kruis of de borsten knijpen. “Aankomend weekend is het natuurlijk carnaval. Dit gaat aan de ene kant gezellig worden, maar we weten ook dat we dan de meeste meldingen van het jaar binnenkrijgen. Let dus extra op je vrienden, vriendinnen en mede Bredanaar, en maak een melding als je iets ziet,” aldus Kouwenberg. 

Straatintimidatie meldingen

‘Ik stond bij de Biertuin op de Haven met carnaval en was gezellig aan het dansen met mijn vrienden. Op een gegeven moment vroeg een jongen om een vuurtje, dus ik gaf hem deze. Hij wilde dat ik de sigaret voor hem aanstak en ik zag daar geen problemen in, dus deed dat ik. We raakten een beetje van mijn vrienden verwijderd omdat mensen ons een beetje aan de kant duwden tijdens het dansen. Toen ik weer terug wilde lopen naar mijn vrienden, bleef hij voor me staan en liet me er niet door. Hij raakte mijn kont aan en probeerde me te zoenen. Ik duwde hem weg en riep heel hard dat ie moest stoppen. Ik wilde weer naar mijn vrienden toe lopen, maar hij bleef mijn doorgang blokkeren en wilde me opnieuw zoenen. Op een gegeven moment zagen mijn vrienden me en hebben ze me weggetrokken en die jongen aan de kant geduwd en gezegd dat ie op moest rotten. Ik heb hem daarna niet meer gezien.’- Haven Breda tijdens carnaval 

‘Ik liep met een groepje langs een steegje en we zagen dat een wat oudere man een meisje meenam in dat steegje, het meisje riep om hulp en we zagen de man snel weglopen uit het steegje terwijl hij zijn gulp dicht deed. Ik had nog oogcontact met de man en het was duidelijk dat hij zelf wel wist dat het niet kon.’ – Grote Markt 

‘Ik liep alleen en twee mannen in een witte auto kwamen heel hard aanrijden. Zij gingen rechts een weg in en reden vervolgens heel hard achteruit. Hierdoor werd ik gedwongen rustiger te lopen. De bestuurder sprak mij aan met de vraag of ik naar huis ging, zo van: ’Je kunt wel met ons mee rijden’. Ik heb niet gereageerd en heb ze ook niet aangekeken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen