Veel zonnepanelen in Breda, maar er is nog werk aan de winkel

Foto: NLE

Duurzaamheidsplatform Slimster ontwikkelde een Eco-Electric Index (EEC). Dit is één getal dat aangeeft hoe het er in elke gemeente voorstaat met elektrificatie.

Hieruit blijkt dat er in Breda nog veel werk aan de winkel is. Om tot de Eco-Electric Index te komen rekende Slimster uit hoeveel CO2-uitstoot een gemiddeld huishouden met de investering van zonnepanelen, een warmtepomp en een elektrische auto voorkomt. Dat maakt dat de e-auto voor 25% meeweegt bij het bepalen van de EEC. Zonnepanelen en een warmtepomp krijgen beide een aandeel van 37,5% toebedeeld.

Breda heeft laag percentage zonnepanelen

Zou Slimster alleen naar het percentage woningen met zonnepanelen gekeken hebben, dan doet Someren haar naam eer aan. Liefst 48,1% van de woningen in die gemeente wekt al eigen stroom op. Ook de gemeente Heeze-Leende scoort bijna 50%.

In de stedelijke gemeenten Breda, Tilburg en Eindhoven, met relatief veel appartementen, ligt dit percentage logischerwijs lager. Breda kent met 20,4% het laagste percentage woningen met zonnepanelen van de provincie Noord-Brabant.

Qua warmtepompen steekt de gemeente Boekel er daarentegen juist met kop en schouders bovenuit. Hier wordt bijna een op de tien woningen elektrisch verwarmd. Ook in Etten-Leur, Goirle en Reusel-De Mierden verwarmen al veel huishoudens elektrisch. Cranendonck en Zundert daarentegen scoren op dit gebeid met 2,6% het laagst, net iets minder nog dan de gemeente Geldrop-Mierlo.

2,7% van de auto’s in Breda heeft een accu

Kijkend naar het percentage huishoudens met een elektrische auto, dan is het Tilburg dat de hoogste score noteert. 7,4% van de auto’s in die gemeente heeft inmiddels een accu. In Breda ligt dit percentage een stuk lager, namelijk 2,7%.

Warmtepomp kan verschil maken

Er wordt vermoedt dat het niet de elektrische auto is die de komende jaren het grote verschil zal gaan maken. De markt voor zonnepanelen is bovendien al behoorlijk verzadigd. Daarom zullen we vooral naar warmtepompen moeten kijken. Eerder is al uitgezocht dat binnen vijf jaar 28% van de huishoudens over een warmtepomp verwacht te beschikken. Die verdien je dit jaar, door de veranderingen in de energiebelasting, twee jaar eerder terug.

Vanaf 2026 mag je bovendien – uitzonderingen daargelaten –  je huidige cv-ketel alleen nog vervangen door een (hybride) warmtepomp.

  • Bekijk hier per gemeente de scores, en bekijk hier de kaart met informatie.

Schrijf je in voor De Breda Nieuwsbrief van Breda Nieuws & De Breda App (zie linkedin)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen